Nostalgický špenát

16. ledna 2010 v 22:07 |  Recepty
Ráno jsem si přivstala a na "noční proud" (v sobotu máme nízký tarif do 7,45 hod....) jsem vyprala a uvařila .... Vařím pořád dokola stejná či podobná jídla a s tím, jak starší kluci postupně odešli, odešla s nimi i jejich oblíbená (většinou i moje ....) jídla. Vaškovi je celkem jedno, co uvařím, u Roberta vím, co miluje, co může, co nemusí, ale sní a co mu opravdu nejede.
Špenát je zamilované jídlo obou, ovšem ten klasický, s bramborovým knedlíkem a masem na česneku... Dnes jsem si to ale rozmyslela, klasika nebude. Teda ta jejich klasika. Udělala jsem špenát tak, jak jsem ho znala z dětství a jiný jsme vlastně nedělali. Čekala jsem na reakci, jak se jim to zelené cosi bude zdát ... Ale to bylo jen do prvního sousta, pak v nich celá porce zmizela ....
Ráda bych se tedy s Vámi dnes podělila o můj Nostalgický špenát, neboli špenátovou omáčku.

Ingredience : balíček mraženého špenátu, hladká mouka a olej na jíšku, česnek, muškátový oříšek, masox (nebo vývar z hovězího či kuřecího masa, je lepší, samozřejmě), sůl, pepř.
Postup : z oleje a hladké mouky uděláme klasickou jíšku (množství podle toho, kolik chceme omáčky mít), před dokončením přidáme velký stroužek česneku (máme svůj, tak stačí stroužek, jinak přidejte...) utřený se solí. Ještě posmažíme, rozředíme horkým vývarem nebo vodou, ale jen tolik, aby vznikla opravdu hustá omáčka - budeme přidávat rozmrazený špenát, který také obsahuje tekutiny.Pokud jsme použili vodu, je dobré přidat masox. Provaříme cca 15 minut, vložíme špenát, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, osolíme, je-li třeba, opepříme čerstvě pomletým pepřem. Vaříme už jen chvilečku, aby špenát neztratil barvu a chuť. Jsme-li česnekomilci, můžeme po zvážení přidat před servírováním ještě jeden utřený stroužek.
Příloha : podáváme s domácími kynutými knedlíky (za mě pracuje pekárnička... co se těsta týče), vařeným vejcem (doma jsme dělali vejce ztracená ....), masíčkem opečeným na česneku (vepřové maso upečeme v troubě klasicky s česnekem). Já tentokrát naložila kuřecí prsíčka do třeného česnuku a oleje, před podáváním osolila, opepřila, obalila v hladké mouce se solamylem a zprudka opekla spolu s česnekem, nakrájeným na tenké plátky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama