Oplakané pirohy

19. ledna 2010 v 9:03 |  Recepty
Minulou neděli jsem svým dvěma zbylým chlapům chtěla připravit něco jen tak "na zub". Ráda dělám smaženky z kynutého těsta, obalované ve skořicovém cukru ... ty jsem tentokrát zavrhla, protože jsme ještě byli "nasáklí" vánočními sladkostmi.
Takže slaná varianta ...
V lednici byl sáček kysaného zelí, kousek uzeného masa a špeku, kus šunkového salámu - ideální směs na nádivku. Pekárnička mi zpracovala těstíčko a to ostatní už bylo na mně. Klasická nádivka, rozválet těsto, formičkou na kulaté pirohy vykrájet, naplnit, odložit na lehké dokynutí, ozmažit ... Prácička raz dva hotová, ale pro moje ještě bolavé nožky totální nápor. Ovšem pokud jsem stála, nic nenaznačovalo tomu, co přijde. Dosmaženo, napapkáno, miláčkovi, který odjížděl na tří dny na služebku, nabaleno pár kousků na cestu ... Uvařila jsem si zelený čajíček, doháčkovala srdíčko ... a už jsem se nepostavila. Otekly mi kotníky, které jsou mojí křivou chůzí na hrany chodidel zatěžovány, o těch hranách ani nemluvě. Manžel pryč, Robert v posteli a já na podlaze v obýváku bulela a bulela.... Musela jsem ještě vyvenčit a hlavně odnést do patra do ložnice Baaru a sebe dostat do koupelny a do postele. Kdo nezažil, neví .....
SMAŽENÉ PIROHY
Ingredience :
těsto - cca 600 g hl. mouky (někdy míchám s polohrubou), více jak polovina kostky droždí, 1 vejce, necelá lžička cukru, lžička soli, hrnek mléka, necelé deci oleje
na nádivku : sáček kysaného zelí (Samir je opravdu dobré), cibulka, uzený špek - slanina, uzené maso, šunka ... co lednice dá, pepř, sůl, koření - použila jsem rozmarýnu a zelenou petrželku, které mi rostou na okně, 1 brambor
Postup : Zaděláme klasicky kynuté těsto, já dám do pekárny na kvásek droždí s cukrem, trochou mléka a mouky, zapnu program na rychlé pečení, jakmile začnou háky pracovat, dám zbytek mouky, rozšlehané vajíčko, olej a dolévám mléko podle potřeby. Nechám pracovat a kynout - před startem pečení vypnu a buď zpracuji nebo ještě nechám v teple dokynout.
Mezi tím si připravím nádivku : rozškvaříme si slaninu na kostičky pokrájenou, škvarečky vyndáme z tuku, do kterého dáme zesklovatět cibulku, pak na kostičky pokrájené uzené maso, šunku ..., nakonec zelí, jen prohřát a lehce zahustíme najemno nastrouhanou bramborou (dávám ji do
každého zelí). Ochutíme mletým pepřem, dosolíme, je-li třeba, koření dle chuti. Necháme vychladnout. Před plněním vmícháme škvarečky slaniny a čerstvé posekané bylinky.
Těsto rozválet, nakrájet na čtverečky popř. použít formičku na plněné pirohy, naplnit, pevně uzavřít a necháme kynout. Rozpálíme si olej v kastrůlky s vyšším okrajem (popř. fritovací hrnec), a postupně od prvních vytvořených smažíme, ostatní ještě dokynou. Hotové dáme na ubrousek okapat od přebytečného tuku, ale dobře usmažené ho moc nenaberou.
Stejné pirožky můžeme péct v troubě při 180°C, v horkovzdušné i více plechů najednou. Před pečením je samozřejmě potřeme žloutkem a můžeme posypat semínky nebo hrubou solí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama