Zapomenuté „METROŘEZY“

9. dubna 2010 v 14:00 |  Recepty
Po práci se fofrem převlékám, vlaju chalupou jak Viktorka od splavu a mažu na zahradu... Dobít baterky.... čerstvý vzduch (pokud mi do toho soused nezatopí) ... a kus práce... To potřebuji k životu ...
V pátek mě vyhnal déšť nedéšť - nezaleje, jen otráví život.... Tak jsem si při cestě kuchyní zapla TV, na Primě šlo PROSTŘENO ... Slečna ze super bytu, který bych nechtěla ani zadarmo (leda bych ho obratem poslala dál ...a koupila si super chalupu se super zahradou ....) mi připomněla moučníček, který jsem roky nedělala.... A to METROVÉ ŘEZY
Ingredience :
Těsto : 250 g hl. mouky, 10 lžic oleje, 3 vejce (žloutky a bílky oddělit), 10 lžic horké vody, 180 g cukru (používám krupici, ale může být i moučka), ½ prášku do pečiva, šp. soli.
Na rozlišení buď kakao nebo špetku barviva, rozmíchaného v trošce vody.
Krém : 500 ml mléka, 2 pudinky, 250 g cukru, 125 g másla nebo Hery
Poleva : 100 g čokolády na vaření, kousek tuku, případně 1 lž. rumu, pokud je poleva hustá
Postup : Ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme horkou vodu, mouku s prosátým práškem do pečiva a šp. soli. Do těsta přidáme ušlehané bílky a už jen lehce "obalujeme".
Připravíme si 2 formy (já měla na klasický srnčí hřbet), vyložíme pečícím papírem. Do jedné dáme polovinu světlého těsta (je třeba to co nejlépe odhadnout, případně odvážit si mísu, ve které těsto zaděláváme, ještě před vložením všech surovin, potom z hotovým těstem a spočítat si polovičku - je to důležité při plnění - aby byly kousky stejně vysoké). Do druhé poloviny dáme kakao, já tentokrát dala růžovou potr. barvu, aby řezy byly jemnější (když jsou ty svátky jara ...). Uhladíme, pečeme při 180° C cca 5 minut, potom při 160° dopékáme tak cca 30 minut. Zkusíme špejlí. Necháme částečně vychladnout, vyklopíme, opatrně sundáme papír.
Po úplném vychladnutí krájíme na plátky něco přes 1 cm a plníme krémem :
Pudinkový krém :
Uvaříme hustý pudink z 500 ml mléka (já měla šťávu z ananasu + vodu....), prášku a cukru, po vychladnutí zašlehat máslo nebo Heru. Mě se to zdálo ještě pořád řídké, tak jsem přidala velkou lžíci vanilmixu (pudink za studena, rozdělává se jen do vody) a nechala v ledničce pořádně vychladit.
Postupně jsem pomazávala jedno kolečko za druhým, lepila k sobě střídavě světlé a růžové. Krému tak 1 cm, nebo méně. Připravila jsem si dva řezy, dlouhý, klasicky "metrový" bych neměla kam dát. Mezírky jsem ještě protřela krémem, zbytek po stěnách
a dala do lednice.
Po cca dvou hodinách jsem si rozpustila čokoládu s tukem, přidala lžičku rumu a nechala malinko vychladit. Potřela jsem s ní oba kousky, posypala kokosem a barevnými cukrovými kytičkami. Je nutné nechat odležet, nejlépe přes noc. S krájením začínáme přes roh, šikmo, postupně se krásně ukazuje barevnost proužků a krému ...
Kdybych na to myslela dřív, koupila bych si nějaká malá sladká vajíčka... abych byla stylová ... Ale mým chlapům to bylo stejně jedno, polovina METROŘEZŮ zmizela do hodiny, druhou jsem chránila vlastním tělem do druhého dne, aby zbylo i na ostatní .....
Metrořezy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama