Červenec 2010

Máme další rastu ...

31. července 2010 v 21:02 Hobby + dekorace ...
Dnes odjel Robin do tábora ... slibila jsem mu novou rastu, z bavlny (má teplejší ... a teď se tedy opravdu nedají nosit ...) a samozřejmě jsem se k ní dostala na poslední chvíli, tedy v pátek večer, den před odjezdem.... Ono to není zase tolik práce, ale nějakou tu hodinku to zabere, navíc mezi balením a vařením a vůbec mezi připravami to všechno dost rychle utíká ... Měla jsem strach, že to vážně nestihnu ... ale podařilo se, i když jen s jedním copánkem ... ale domotám a pošlu v dopise ... nééé????
Rasta

Narychlo z profilu před odjezdem ...

A Baara ....

31. července 2010 v 20:51 Bernský salašnický pes - Baara
Moji chlapi dnes vyčistili část dvorku, místo kolem letitých smrků a borovice, kam ptáci nosí hromady semínek těch nejhorších plevelů a špatně se tu udržuje... Bylo tam i spousta drobných náletocých bezinek ... tak to vzali opravdu "zgruntu" a teď je to zase čisté až moc ... Nevím co vlastně chci, já vííííííím ...
A Baara tam měla jedno místečko, vyležené, ve stínu ... myslím, že tady i v noci spí .... tedy když si zrovna se sousedy nepovídá až tak, že jí třeba o půlnoci musím zavřít do kotce, kde se uklidní a můžu spát ... a dneska se jí to opravdu líbilo ... nosila si tam spadaná jablka, svoje "kačery" a klacíky ... a já mým miláčkům DĚKUJIIIII !!!!!
Chladí se ...
Ve střehu ... to Robin nese nějakou baštu ... tak co kdyby ..

Návštěvník ...

31. července 2010 v 20:38 Zahrada
Dnes jen v rychlosti ... minulý týden kolegyni cosi pokousalo na noze, noha otekla a postupně měnila barvy, kolegyně dostala antibiotika, cosi proti alergiím a mezi námi to rozpoutalo diskuzi o různých migrujících pavoucíh a jiných potvorách a papotvorách ... Já si zrovna říkala, že jsem letos na zahradě nepotkala ani žlutě pruhovaného, ani oranžovo - zeleného a ani žádného jiného migrujícího pavoučka ... a ejhle, už to není pravda. Dnes při kontrole skleníku, jestli tedy už není něco zralého (něco=paprika či kozí rožek), jsem na poslední chvíli uviděla JEHO a on chudák mě, takže se dal na úprk ... a já taky, ale pro foťák .... a tak ho tu máte ... neznám druh ani poddruh, pokud víte, dejte mi vědět ... já budu taky pátrat, jestli není jedovatý z nejjedovatějších .... zatím ho nechám žít, jen ho budu z dáli kontrolovat ...
Pavouček ...

Réva ....

27. července 2010 v 11:43 Zahrada
Kuličky se začínají tvarovat .. nebo šištičky ??? nebo válečky ???  jak chceta  ... Chlubím se ale cizím peřím, i když je v rodině ... je to miláčkovo vínečko .... snaží se, snaží ...
Réva 26.07.2010

Sukulentíky

27. července 2010 v 11:29 Zahrada
Sukulentíky v nádobách ...

Kuře 1000 x jinak aneb ... jako každý rok mám hodně cuket a co s nimi, milánkové ...

26. července 2010 v 17:00 Recepty
Letní vaření se u nás točí kolem tří hlavních surovin : zelenina, byliny, ovoce ...
Ponejprve se projdu po zahradě (či jí cíleně prolítnu), do košíku, misky nebo kbelíčku nasbírám, co uzrálo a dá se využít ... Včetně brambor, cibule a tak ... Sklízím už rajčata, sem
tam papriku, spíš je více kozích rohů, ale letos vesměs všechny pálí, tak do jídla jich moc nedávám (nasekám na kolečka a nasypu miláčkovi až na hotovou baštu ...), taky fazolové lusky, okurky a samozřejmě CUKETKY. Mám několik druhů až po dýničky, co jsou jako máslo a dají se jíst syrové, jen zasypané kořením či bylinkami ... Trhám mladé, co použiju i se slupkou, jsou plné minerálů a
vitamínů a kdo to potřebuje, tak pro toho jsou samozřejmě bezkonkurenčně dietní.
Každé léto se dostávám do situace, kdy cuket je víc, než jsem schopná zpracovat a kdy se rodina u každého jídla ptá : " ..... A mami,
je v tom cuketa????"
, i když u něčeho je to absolutně nelogické ... no nic, stejně jí vpašuju všude, kam se dá a ani o tom ani neví...

KUŘECÍ PRSÍČKA S CUKETOU A FAZOLKAMI
Ingredience : dvoje kuřecí prsíčka, cibule, česnek, cuketa, paprika, kozí roh, bazalka, saturejka, tymián, oregáno, fazolky v tomatě.
Postup :
prsíčka nakrájíme na nudličky, orestujeme na oleji, přidáme cibulku a 2-3 stroužky česneku, utřené se solí. Opepříme a chvíli restujeme. Přidáme cuketu - malou nakrájenou na kolečka, větší na půlkolečka popř. ještě rozkrojíme na čtvrtky (dělám jen cca 2-3 mm silné, nemám ji ráda silnější ....). Nasekáme, nebo ještě lépe jen potrháme byliny - bazalky může být celá hrst, ostatní podle toho, jak kdo snese a je zvyklý. Po cca 5-ti minutách přidám ještě další dva
utřené stroužky, nasekanou papriku na nudličky, popř. kozí roh na kolečka i se semínky. Spojíme chutě, dosolíme, je-li potřeba (jsem notorický nesolič
...). Je-li vše OK, vyklopíme na masíčko fazolky v tomatě nebo s chilli, necháme prohřát. Chceme-li více omáčky, dáme do plechovky studenou vodu, přidáme trochu hl. mouky, popř. solamylu, rozmícháme,
vlijeme do směsi a ještě prováříme. Pokud máme cukety opravdu hodně, můžeme jednu pokrájet
a druhou nastrouhat na jemném struhadle - tím šťávu zahustíme a nemusíme mouku nebo jiné zahušťovadlo používat. Podáváme s rýží, těstovinami nebo jen s pečivem posypané čerstvou bazalkou ....

Moje nové přírůstky ..

25. července 2010 v 15:23 Zahrada
Vzhledem k tomu, že dovolená letos nehrozí (tedy pobyt mimo domov... nějaký den si doufám ještě vyberu ... a budu si ho užívat v teple domova ...), podnikneme občas nějaký ten výletíček ...
Dnes jsme se vydali do Ředhoště na nedělní trhy ... no nevím ... takovou hromadu vietnamských prodejců jsem stad ještě neviděla a myslím, že bych bez toho pohledu mohla žít. Chtěla jsem se přehrabovat ve starých hrncích a hrníčcích, rozmýšlet, který budík na novou poličku, jaký květináček na nové sukulentíky a kam přesadím ty staré ... Místo toho mi bylo nabídnuto přehrabávání v ponožkách za 20,--, tričkách za 90,--. popř. jsem si mohla koupit hromadu vína za 19,90/kg - když jsem ale chtěla jen 3 hrozny ... byly rázem za 39,90 (stejně tak nektarinky, švestky - ovšem jednou tak drahé ...). Takže asi tak, dojmy silně rozpačité ....
Jakub má dneska svátek, tak alespoň dobré ostré salámkování a slaďoučké bonbónkování. Robert nemohl odejít bez obušku z krabičky ven a miláček na poslední odbočce koupil krásnou vinnou révu na uvolněné místo po vymrzlé ...
Mimo areál je malé zahradnictví se sukulenty a kaktusy - to byl můj další cíl a tam jsem si konečně udělala mini radost s mini sukulenty. Než je vyfotím, dám alespoň odkazy ...Pachyphytum, Krásná růžová aloe, a maličké sedum. A až u nás v Údlicích jsem to ještě doplnila krásnou konývkou, po které dlouho, dlouho toužím ... natřu na šedavo bílo (vyfotím a doložím).
Krásnou neděli, jdu sázet, přesazovat, dosazovat, kombinovat a tak. Protože jsem podstatně pohyblivější (kotník se začíná hojit....) a všechno mě hned víc baví ...
Nove ....

Co s rybízem ...

24. července 2010 v 9:56 Recepty
Jediné, čemu se letos dá se říci že daří ... je rybíz. Červený a bílý ... černý chudák dozrál takovým tempem, že se z něj přimo na keřích stal vinný nápoj.
Tak, a teď co s rybízem .... Mám ho ráda, to ano, ale tolik se ho opravdu sníst nedá. A džemy letos dělat nebudu, mám ještě z lonějška (a možná i z předlonějška .... - tím, že starší kluci nejsou tolik doma, nemám to na co spotřebovat nebo je nemá kdo sníst ...). Peču koláče, dávám do pohárů, miluju palačinky s tvarohem a rybízem - ou jéééé ta sladkokyselá kombinace je fakt fajn, stejně tak na koláč s pudinkem, boží ...
Včera jsem narychlo udělala klasickou litou buchtu, je dobrá, rychlá a jedlá ... a hrnečková, nic se neváží ... kromě drobenky
JEDNODUCHY KOLÁČ S RYBÍZEM
Ingredience : 3 hrnečky polohr. mouky, 1 necelý hr. cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, cca 1 hrnek mléka - dle potřeby, 3 vejce, šp. soli, 1 prášek do pečiva, citronová šťáva, kokos na vysypání plechu, ovoce a vanilkový cukr, na drobenku : 10 dkg hrubé mouky, 10 dkg cukru krupice nebo krystal, 8 dkg másla nebo hery, hrst kokosu,
Postup : ušleháme vejce s olejem a cukrem a šp. soli do pěny, přisypáváme mouku s práškem a ředíme mlékem, aby bylo těsto tak středně tekuté (je to litá buchta, že ...), nakonec dáme citronovou šťávu. Vymažeme a vysypeme si plech (dávám kokos a hrubou mouku), předehřejeme troubu na 190°C. Těsto vlijeme na pekáč, posypeme souvislou vrstvou rybízu, který posypeme vanilkovým cukrem, užmouláme drobenku a rozdobíme na rybíz. Dáme do předehřáté trouby, cca 5 - 10 minut pečeme na 190°C, dopékáme tak 20 minut na 170-180°C - podle toho, jak trouba peče. Necháme vychladnout. Tedy pokud to vydržíte, já většinou první řadu sním ještě teplou, v lepším případě vlažnou ....

Nová albíčka ....

19. července 2010 v 17:00 Hobby + dekorace ...
Na PICASU jsem dala nová albíčka ... tedy pro mě nová ... Ta vánoční - nebojte se, jsem v pořádku, je parné léto , vím .... Ale také vím, že v době předvánočního shonu nebude čas na hledání inspirací a střihů a námětů ... Tak asi tak .... možná někoho z Vás potěší, možná je znáte ... tak jen pro osvěžení mysli.
Užívejte léta ... a tvořte a dejte mi vědět .... co děláte pěkného  ... pa

Letní pečení pro návštěvu, co nepřijela ....

19. července 2010 v 16:00 Recepty
Jsme s miláčkem sami doma, takže vařím střídmě .... o pečení ani nemluvě ... spíš si koupíme nanukáček a dáme s ovocem (pokud se tedy moje chuťové buňky v pozdních večerních hodinách nezblázní a nevrhnou se na krabičku v mrazáku ... to pak nemá šanci nikdo) nebo chuť na sladké ke kafíčku zažene sušenčička (ááááá teď jsem si vzpomněla ... že mám v lednici výýýbornou oplatku v čokoládě sypanou ořechy, jak bylo teplo, nemohlo nic zůstat venku ... a já na ní zapomněla .., když je na takovém nezvyklém místě ...).
Na sobotu
se nám ohlásila návštěva, nakoupila jsem do zásoby kysanou smetanu, šlehačku a tvaroh - z toho už se dá ve spojení s ovocem něco zpracovat ...
Projela jsem net a vybrala několik typů, z toho jako vítěz vzešly :
ŽRAVÉ ŘEZY
Ingredience :
těsto : 200 g polohr. mouky, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 6 pl. lžic oleje, 10 pl. lžic
horké vody, 2 pl. citrónové šťávy (nebo trošku esence), ½ prášku do pečiva, špetka soli.
krém : 1 smetana ke šlehání (min. 33% tuku), 1 velká zakysaná smetana (cca 500 ml), ztužovač do šlehačky, moučkový cukr dle chuti, ovoce (já dala maliny a červený rybíz, ale jde použít i kompotované)
poleva : 2 citronové (vanilkové) pudinky, 1 citronový Tang, ¾ l vody nebo šťávy z kompotu, pokud použijeme jen vodu, je třeba osladit cca 4 pl. lžícemi
cukru krupice
Postup : Troubu si předehřejeme na 200°C.
Žloutky ušleháme s olejem a cukrem do husté pěny, přiléváme opatrně horkou vodu, citr. šťávu, přidáme mouku prosátou
s pr. do pečiva a opatrně vmícháme ušlehané bílky se šp. soli.
Vymažeme si středně velký plech, vysypeme hr. moukou, vlijeme těsto a pečeme 5 minut na 200°C, dále necelých 10 minut při 180°C.
Mezi tím si ušleháme vychlazenou šlehačku, průběžně přidávám ztužovač smíchaný s moučkovým cukrem. Hustou šlehačku vmícháme do zakysané smetany. Hotový krém naneseme na vychlazený korpus, rozprostřeme ovoce (dělala jsem pruhy z malin a rybízu), zatlačíme do šlehačkové směsi a zalijeme vychlazeným pudinkem, který si klasicky uvaříme z ¾ l vody (šťávy), cukru, Tangu (vše dle chuti, citronový jsem použila do horkých dnů) a pudinkového prášku. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne, tedy pokud to vydržíte ....

Návštěva nakonec nedorazila ... a my měli hody ... Tolik kousků na mě snad ještě nezbylo ....
Chuť sladkého korpusu, šlehačkovo-smetanové náplně a sladko-kyselého ovoce s citronovým přelivem .... bože, co chtít od léta víc !!! K tomu jsme si udělali ledovou kávu (vanilková zmrzlina přelitá silnou, vychlazenou rozpustnou kávou nazdobená šlehačkou) a jen mohli snít o krásné dovolené ...
Foto nemám (přístroj leží zapomenutý v práci ...), ale pokud si dáte do vyhledavače ŽRAVÉ ŘEZY, najde Vám to spoustu odkazů i variant ... Takže neváhejte a ochutnejte ...

Naší Baaře bylo 8 měsíců .

17. července 2010 v 13:31 Bernský salašnický pes - Baara
Vypadá jak dospělý pes .... ovšem klame tělem ... a má na to samozřejmě nárok, když je jí jen těch 8 měsíců.
Máme 33 kg a změříme ... slibuju že dodám
... měřím, a ani nevím, jestli to dělám správně... tak ale zase na výstavy nechodíme, tak jen tak, abysme věděli, jak rosteme (měřím ve stejném místě ... i když je to někdy zajímavé, udržet ji chvilečku tak, a by byla měřitelná ...).
Je to pořád naše zlatíčko, i když samozřejmě děsnej lump, žádný beránek z ní tedy určitě nebude. Pokud s jí podaří uloupit něco, po čem touží, je to úžasný sprint směrem od nás a dá mi hodně práce vymyslet rychle něco zajímavějšího, na co jí přilákám (samozřejmě z oblasti mlsáníčka ...). Ovšem nejoblíbenější jsou věci šňůrkách a boty s tkaničkami vítězí ... Prostě ... jako každé dítě potřebuje svého KAČERA na provázku...
A přímo za vrchol masochismus považuji opravdu těžkou kouli (míček), provlečenou horolezeckou šňůrou (používá se u upoutání, k aportu ...) kterou kolem sebe doslova mydlí a otlouká se s ní ... To musíme všichni z cesty, protože to opravdu neskutečně bolí ... zásah myslím ....
Další úchylkou
je vyvlečení deky z boudy .... je to takový náš každodenní rituál ... ráno dobrý, deka v boudě, odpoledne už je samozřejmě venku, vláčená dvorem (třeba, když nejsme doma, hodí Baara opalovačku ... a na právě to píchá a je tam hromada tvorečků, nepříjemných ... tak proč si nedat dečku, že ...). Ještě že neprší, to by deka místo zpátky do boudy šla rovnou do popelnice ...
No a úroda na zahradě, to je kapitola sama o sobě ... Třepající stromek v povzdálí neznamená nic jiného, než že Baara oďobkává jostu nebo rybíz, šustění listí ... no to je v jahodách a paběrkuje, co slunce nespálilo ... chroustání - no to našla spadané brčálové meruňky, jablíčka, co letos nemají šanci dorůst a dozrát ... a s oblibou louská lonější ořechy nebo letošní lískové, co už začaly padat .... Podařilo se jí ukousnout i okurku, naštěstí neběžela se šlahounem ...
Už vidím, jak si bude brát rajčátka přímo z keříku, stejně jako se naučila uštípnout lusky hrachu ....
Prostě, jakmile jí vidím, že někam "zdrhá" (to někam je fofrem za bazén, kam na ní nevidím, za roh stodoly nebo do chodby ...), je mi jasné, že něco úžasného objevila ....
Je to prostě BAARA ... je jako všichni, nebo většina ... berňáčků ... mazlivá, neskutečně lačná po dotycích, ale taky neskutečně ztřeštěná, divoká a rychlá, když uzná za vhodné. Ale mazlení a potřeba člověka ve své blízkosti je na prvním místě. Je to VÍTACÍ pes, každému
dá znát, jak je ráda, že přišel (za ní a pro ní, samozřejmě), někoho to vyděsí, ale většinu potěší .... Jinak to ani nejde, v jejím případě... musí jí mít rád každý, kdo jí pozná ..... BAARA ....
Vedrem zmořená_8.měsíců
a pro porovnání ještě s plyšáčkem, když byl štěňátkům týden ...
V týdnu
Já si s tím poradím .... dobrá josta, dobrá ....
A jakmile si všimne, že se na ní dívám ... dělá jakoby nic a spořádaně čeká, jestli něco dostane ... je totiž mazaná ....

Letní euforie ..

8. července 2010 v 21:40 Recepty
Co je pro Vás tou pravou letní euforií ?? Teplo, sluníčko, povalování u vody, výlety, dovolená samozřejmě ... aktivní trávení volna?? Pro mě je to sklízení ... sklízení a přemýšlení co z toho bude, co uvařím, zavařím, naložím, zamrazím .... Moji chlapi už jsou pohodlní a než aby proběhli zahradu a dali si s přípravou trošku práce, namažou si chleba nebo rohlík (to v tom lepším případě), nebo na to jen plácnou sýr a salám... miláček si na pánev hodí naše domácí 100% bio vajíčka a k tomu si možná vezme okurku ....
Já bych jim rohlíčky rozpůlila, namazala, naplnila, zapekla v mikrovlnce, k tomu přidala kupu zeleniny nebo udělala salátek ... Vajíčka bych dala na cibulku, slaninku nebo dobrý salámek či šunku, na talíři obložila zeleninou ... To je pro ně ztráta času (no pro mě taky, když na to přijde ... ale dělám to ráda pro toho, koho mám ráda ..).
Včera poprvé jsem mohla tak nějak projít zahradu, sice vyprahlou, polehlou, ale živou ... A jak jsem tam vkročila - ta moje LETNÍ EUFORIE mě probudila k životu, berle neberle jsem obírala jostu, rybíz, maliny, indiánské borůvky .... semtam ještě jahody .... zahlédla jsem zelené cuketky, ještě malé, máslové, tak šup s nima do košíku, k tomu dvě papriky a kozí rožky ze skleníku, hromadu bazalky a kousek libečku, cibulku, česnek, mrkvičku a završila jsem to cukrovým máslovým hráškem a petrželovou natí a z verandy kouskem vietnamského koriandru od Krulichů ... a už jsem se těšila, jak to všechno zpracuju a udělám
"KUŘECÍ LETNÍ EUFORII ..."
Ingredience : kuřecí prsíčka (podle počtu strávníků), zelenina a bylinky viz výše, olej, pepř, drcený kmín, jako přílohu jsem uvařila rýži, ale samozřejmě stačí pečivo nebo i bez ..., čínské nudle ....
Postup : na wok pánev nalít olej, přidat nasekanou cibulku a na nudličky nakrájený česnek, dále kuřecí maso nakrájené na nudličky - nechat lehce zasmahnout. Mezi tím si mrkvičku nakrájím na drobné, asi 3 cm dlouhé nudličky, cukrový hrášek zbavím tuhých vlásků po stranách, nakrájím asi na třetiny, cuketu na 2 mm kolečka (pokud je mlaďounká, neloupeme, pokud bude větší, je třeba oloupat a upravit na kousky, které máte rádi, já nedělám kostičky ... opravdu jen plátky), papriku na nudličky, kozí rohy na kolečka, polovinu bazalky (celkem jsem měla hrst listů), libečku a koriandru nasekám najemno. Vše dám k masu, posolím, opepřím a dám několik špetek drceného kmínu. Pomalu necháme v pánvi změknout tak, aby nám zelenina chutnala, je to tak do 10 minut. Před dokončením přidám 2 stroužky česneku utřené s troškou solí a zbytek bylinek včetně petrželky.
Rýže se může dát do woku, protřepat se směsí, nebo klasicky naservírovat jako přílohu. Pokud si spaříte čínské nudle, je třeba je dát okapané do woku a nechat spojit chutě ....
U nás se servírovalo tak, že miláčkovi jsem vybrala skoro všechno masíčko a já se nemohla dočkat zeleniny a té chuti, spojené právě s tou LETNÍ EUFORIÍ .... lehce jsem si to pokapala jogurtovo-majolkovo-česnekovo-cibulovo-koprovým dipem, co zbyl z předchozího dne ... a poďopkávala s rýží .... a bylo mi blaženě ... prostě vím, že "TO" začalo ...
(PS : Foto nemám .... já to zbaštila, ani jsem na to nepomyslela ... )

Levandulová ....

6. července 2010 v 15:03 Jen tak ...
Jo jo, opět nám začíná ... levandulová sezóna ... stalo se z ní tak trošku klišé ... kdo jí nemá, nepěstuje, něco z ní nevyrobí, něco s ní nenaplní - ten jako by nebyl ...
Pěstuju jí roky rokoucí, první mám dokonce ze semínek, to se ještě sazeničky nedaly nikde koupit, internet nebyl ... Dnes si každý vybere barvu, vůní, velikost, náročnost na pěstování, přezimování ...
A když nepřežije zimu či sezónu, tak si na jaře koupí novou, třeba i v multipaku ...
Už to není ono, není tak vzácná, není tak velebená .... Prostě ji každý musí mít, ať je mu blízká či ne. Patří to k bontonu, mít na verandě, na balkoně, na okně nebo v bylinkové zahrádce LEVANDULI...
Ať si ... já mám tu svou, letitou, vypěstovanou ze semínek ... ať si není tak velká, tak bohatá, ať si mi každý rok omrzne a pak dělá drahoty a já se u ní po zahradnicku "modlím" ... ať si každý má tu svou holandskou, skoro obří .... co mu zimu určitě nepřežije ... my, co máme ty své, semínkové nebo babičkovské .... MY VÍME SVÉ ..... LEVANDULOVÉ ....

lavender
První svazeček ..
Ještě kousek lonější ... a letošní

Půldomek se změnil v DOMEK!!!

6. července 2010 v 13:06 Jen tak ...
Hlásím, že náš zpoloviny oštukovaný domeček je už naštukovaný celý ... Už nějaký den, ale vzhledem k mojí současné indispozici ještě nezdokumentován ...
Dnes dofotím a doložím.
A už pomaloučku se mi v hlavě rodí plán ... čím zaměstnám mého míláčka, až se zase na 100% přesunu na zahradu a on vlastně nebude mít pomalu "do čeho píchnout".... a jako normální chlap si sám práci nebude vymýšlet, že ... co si budeme povídat ... Samostatného kutila jsem si tedy opravdu nevzala .... A tak nevím, jestli je to lepší, nebo by to bylo horší, kdyby jo .... ach jo ...
Domek ...
Velké květináče byly na dešti ... navečer už nebylo znát, že je zalil déšť ... Dalších cca 10 je zatím na druhé straně, kde na ně tolik nepraží, to už bych neuzalévala ...
Muškáty ... ten vlevo je ještě po babičce, zbytek bude sněhově bílý ...
Na hřebech bude kulatinka a budou se tu sušit česneky a cibulka ...

Zase o berlích ....

6. července 2010 v 13:00 Jen tak ...
Tak po půl roce chodím opět o berlích ... Pěkně jsem si to naplánovala, určila termín, nahlásila v práci dovolenou .... A trpím... Nikdy si to nenaplánuju tak, aby mi to vyhovovalo. Před vánocemi při mé první operaci jsem si myslela, jak to pěkně zvládnu, nebudu v zaměstnání moc chybět (o svátcícha mezi nimi měli dovolenou všichni ...) a nakonec se to protáhlo až do konce února a kdybych se nenechala uschopnit, byla bych doma ještě v březnu.
Teď mi opět "pomohly" svátky, dva dny k dobru ... Ale jsem na tom podstatně a nesrovnatelně líp, ovšem o berlích se toho moc zvládnout nedá.... Nic si nepřinesu, neodnesu, všechno mě bolí ... svých 61 kg těžko unesu (velký obdiv všem, kteří na berlích žijou kus života, ne-li celý !!!). Neskutečně mě bolí dlaně, koleno a kotník "zdravé" nohy, kterou tím namáháním opět devastuju... Moje hypermobilní klouby si dělají, co chtějí. Vždycky jsem to brala jako plus a jako samozřejmost. že jsem tak pohyblivá a rychlá - o tom je můj život ... a teď to opravdu jinak než o berlích nejde.
Sekali mi výrustek na vnitřním kotníku, čistili kost a kdoví co ještě. Mám velice úhlednou jizvu (oproti minule ... to se nedá srovnat), velice opuchlou a velice modrou nohu a nesmím na to šlapat, ani to moc dobře nejde .. Původně mi slibovali sádru na 6 týdnů, s tím bych mohla dělat všechno.... takhle nic. A jen doufám, že mě na zahradě nikdo moc nesleduje, protože moje akrobatické výkony při sbírání chudinek jahod nebo přivazování rajčat, či mulčování uprostřed záhonu - no to opravdu musí stát za to ... Jenže já bez toho prostě nemůžu být ... a za těch pár teplých dní, co jsem tu nebyla a pak nemohla jít ven, zahrada zpustla, přerostlo, co nemělo, do květu se dalo to, co tam nemá co dělat a uzrálo, co si dávalo měsíc na čas ....
Takže bez sádry a o to opatrněji se pohybuju legračně domem i zahradou, v obchodě (opravdu sporadicky se k někomu připojím a už mám nakupuvací absťák, přiznávám !!!) se všem vyhýbám už dopředu, nebezpečná sobě natož druhým .... A teď, když konečně napršelo, už si netroufnu nikam, protože protiskluzný berličky opravdu tedy nejsou ...

Po svátcích jdu na stehu, můj ošetřující lékaž je ale na dovolené, tak se stejně nic moc nedovím a kontrola bude až za 14 dní nejdříve ... Tak uvidíme, uvidíme ... Jen ... jen mi přijde, že se výrustek moc nezmenšil a tak jen doufám, že to vůbec k něčemu bude ...

Prší ....

6. července 2010 v 12:39 Zahrada
Začalo včera večer kolem šesté .... nevím, jak to popsat ... radost ? (tak to stoprocentně !!), úleva ? (zaléváme konví, tedy spíš konvemi, ještě přesněji denně několika desítakami konví .... takže co dodat), zadostiučinění ? (snad tedy z pracně vypěstovaných sazeniček a roky udržovaných rostlinek něco ještě bude a něco sklidíme ...). Všechny pocity se asi slily do jednoho jediného blaženého ... PRŠÍ ....
Nepochopí nikdo, kdo má studnu s pravidelným přísunem vody nebo jiný nevyčerpatelný (třeba i omezeně) zdroj vody.... Máme sice studnu, ale je to jen zásobárna, máme do ní svedenou část střechy - takže voda je, jen když prší. A včera už jsme byli skoro na dně.
Ale i zalévání je v tomhle krásném letním počasí málo znatelné. Druhý den je vyprahnuto opět, navíc tu stále pofukuje větřík i vítr, jak kdy, a teď to byl opravdu tropický vánek, který všechno upraží ...
Ještě před dvěma týdny jsem se radovala, co bude jahod a malin ... polovina prostě uschla na stoncích, maliny celé pruty ... Nemůžu do zahrady ani chodit ... je mi z toho neskutečně smutno....
Ale my se jen tak nedáme ... "důležité" věci mulčujeme (ovšem i trávy je nedostatek, vysychá a neroste) a mulčujeme, takže okurky, rajčata, papriky, cukety přežívají v celkem dobré kondici, horší je to s ostatní zeleninou a hlavně brambory jsou chudinky ... loni je devastovaly neskutečný nálety mandelinek a letos sucho ... O ovoci raději nemluvím .... o kytičkách a keřích a růžích ... to už vůbec ne .....
Proto mě potěšil nejen déšť, ale i ochlazení ... Ochladit potřebuje příroda celá ... Lidi, zvířata, rostliny .... Je mi líto těch, kdo mají tento týden dovolenou, třeba jedinou v letošním létě ... tak mi snad prominou ....
Deštěm zkrápěný ...