Kuře 1000 x jinak aneb ... jako každý rok mám hodně cuket a co s nimi, milánkové ...

26. července 2010 v 17:00 |  Recepty
Letní vaření se u nás točí kolem tří hlavních surovin : zelenina, byliny, ovoce ...
Ponejprve se projdu po zahradě (či jí cíleně prolítnu), do košíku, misky nebo kbelíčku nasbírám, co uzrálo a dá se využít ... Včetně brambor, cibule a tak ... Sklízím už rajčata, sem
tam papriku, spíš je více kozích rohů, ale letos vesměs všechny pálí, tak do jídla jich moc nedávám (nasekám na kolečka a nasypu miláčkovi až na hotovou baštu ...), taky fazolové lusky, okurky a samozřejmě CUKETKY. Mám několik druhů až po dýničky, co jsou jako máslo a dají se jíst syrové, jen zasypané kořením či bylinkami ... Trhám mladé, co použiju i se slupkou, jsou plné minerálů a
vitamínů a kdo to potřebuje, tak pro toho jsou samozřejmě bezkonkurenčně dietní.
Každé léto se dostávám do situace, kdy cuket je víc, než jsem schopná zpracovat a kdy se rodina u každého jídla ptá : " ..... A mami,
je v tom cuketa????"
, i když u něčeho je to absolutně nelogické ... no nic, stejně jí vpašuju všude, kam se dá a ani o tom ani neví...

KUŘECÍ PRSÍČKA S CUKETOU A FAZOLKAMI
Ingredience : dvoje kuřecí prsíčka, cibule, česnek, cuketa, paprika, kozí roh, bazalka, saturejka, tymián, oregáno, fazolky v tomatě.
Postup :
prsíčka nakrájíme na nudličky, orestujeme na oleji, přidáme cibulku a 2-3 stroužky česneku, utřené se solí. Opepříme a chvíli restujeme. Přidáme cuketu - malou nakrájenou na kolečka, větší na půlkolečka popř. ještě rozkrojíme na čtvrtky (dělám jen cca 2-3 mm silné, nemám ji ráda silnější ....). Nasekáme, nebo ještě lépe jen potrháme byliny - bazalky může být celá hrst, ostatní podle toho, jak kdo snese a je zvyklý. Po cca 5-ti minutách přidám ještě další dva
utřené stroužky, nasekanou papriku na nudličky, popř. kozí roh na kolečka i se semínky. Spojíme chutě, dosolíme, je-li potřeba (jsem notorický nesolič
...). Je-li vše OK, vyklopíme na masíčko fazolky v tomatě nebo s chilli, necháme prohřát. Chceme-li více omáčky, dáme do plechovky studenou vodu, přidáme trochu hl. mouky, popř. solamylu, rozmícháme,
vlijeme do směsi a ještě prováříme. Pokud máme cukety opravdu hodně, můžeme jednu pokrájet
a druhou nastrouhat na jemném struhadle - tím šťávu zahustíme a nemusíme mouku nebo jiné zahušťovadlo používat. Podáváme s rýží, těstovinami nebo jen s pečivem posypané čerstvou bazalkou ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama