Letní euforie ..

8. července 2010 v 21:40 |  Recepty
Co je pro Vás tou pravou letní euforií ?? Teplo, sluníčko, povalování u vody, výlety, dovolená samozřejmě ... aktivní trávení volna?? Pro mě je to sklízení ... sklízení a přemýšlení co z toho bude, co uvařím, zavařím, naložím, zamrazím .... Moji chlapi už jsou pohodlní a než aby proběhli zahradu a dali si s přípravou trošku práce, namažou si chleba nebo rohlík (to v tom lepším případě), nebo na to jen plácnou sýr a salám... miláček si na pánev hodí naše domácí 100% bio vajíčka a k tomu si možná vezme okurku ....
Já bych jim rohlíčky rozpůlila, namazala, naplnila, zapekla v mikrovlnce, k tomu přidala kupu zeleniny nebo udělala salátek ... Vajíčka bych dala na cibulku, slaninku nebo dobrý salámek či šunku, na talíři obložila zeleninou ... To je pro ně ztráta času (no pro mě taky, když na to přijde ... ale dělám to ráda pro toho, koho mám ráda ..).
Včera poprvé jsem mohla tak nějak projít zahradu, sice vyprahlou, polehlou, ale živou ... A jak jsem tam vkročila - ta moje LETNÍ EUFORIE mě probudila k životu, berle neberle jsem obírala jostu, rybíz, maliny, indiánské borůvky .... semtam ještě jahody .... zahlédla jsem zelené cuketky, ještě malé, máslové, tak šup s nima do košíku, k tomu dvě papriky a kozí rožky ze skleníku, hromadu bazalky a kousek libečku, cibulku, česnek, mrkvičku a završila jsem to cukrovým máslovým hráškem a petrželovou natí a z verandy kouskem vietnamského koriandru od Krulichů ... a už jsem se těšila, jak to všechno zpracuju a udělám
"KUŘECÍ LETNÍ EUFORII ..."
Ingredience : kuřecí prsíčka (podle počtu strávníků), zelenina a bylinky viz výše, olej, pepř, drcený kmín, jako přílohu jsem uvařila rýži, ale samozřejmě stačí pečivo nebo i bez ..., čínské nudle ....
Postup : na wok pánev nalít olej, přidat nasekanou cibulku a na nudličky nakrájený česnek, dále kuřecí maso nakrájené na nudličky - nechat lehce zasmahnout. Mezi tím si mrkvičku nakrájím na drobné, asi 3 cm dlouhé nudličky, cukrový hrášek zbavím tuhých vlásků po stranách, nakrájím asi na třetiny, cuketu na 2 mm kolečka (pokud je mlaďounká, neloupeme, pokud bude větší, je třeba oloupat a upravit na kousky, které máte rádi, já nedělám kostičky ... opravdu jen plátky), papriku na nudličky, kozí rohy na kolečka, polovinu bazalky (celkem jsem měla hrst listů), libečku a koriandru nasekám najemno. Vše dám k masu, posolím, opepřím a dám několik špetek drceného kmínu. Pomalu necháme v pánvi změknout tak, aby nám zelenina chutnala, je to tak do 10 minut. Před dokončením přidám 2 stroužky česneku utřené s troškou solí a zbytek bylinek včetně petrželky.
Rýže se může dát do woku, protřepat se směsí, nebo klasicky naservírovat jako přílohu. Pokud si spaříte čínské nudle, je třeba je dát okapané do woku a nechat spojit chutě ....
U nás se servírovalo tak, že miláčkovi jsem vybrala skoro všechno masíčko a já se nemohla dočkat zeleniny a té chuti, spojené právě s tou LETNÍ EUFORIÍ .... lehce jsem si to pokapala jogurtovo-majolkovo-česnekovo-cibulovo-koprovým dipem, co zbyl z předchozího dne ... a poďopkávala s rýží .... a bylo mi blaženě ... prostě vím, že "TO" začalo ...
(PS : Foto nemám .... já to zbaštila, ani jsem na to nepomyslela ... )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama