Letní pečení pro návštěvu, co nepřijela ....

19. července 2010 v 16:00 |  Recepty
Jsme s miláčkem sami doma, takže vařím střídmě .... o pečení ani nemluvě ... spíš si koupíme nanukáček a dáme s ovocem (pokud se tedy moje chuťové buňky v pozdních večerních hodinách nezblázní a nevrhnou se na krabičku v mrazáku ... to pak nemá šanci nikdo) nebo chuť na sladké ke kafíčku zažene sušenčička (ááááá teď jsem si vzpomněla ... že mám v lednici výýýbornou oplatku v čokoládě sypanou ořechy, jak bylo teplo, nemohlo nic zůstat venku ... a já na ní zapomněla .., když je na takovém nezvyklém místě ...).
Na sobotu
se nám ohlásila návštěva, nakoupila jsem do zásoby kysanou smetanu, šlehačku a tvaroh - z toho už se dá ve spojení s ovocem něco zpracovat ...
Projela jsem net a vybrala několik typů, z toho jako vítěz vzešly :
ŽRAVÉ ŘEZY
Ingredience :
těsto : 200 g polohr. mouky, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 6 pl. lžic oleje, 10 pl. lžic
horké vody, 2 pl. citrónové šťávy (nebo trošku esence), ½ prášku do pečiva, špetka soli.
krém : 1 smetana ke šlehání (min. 33% tuku), 1 velká zakysaná smetana (cca 500 ml), ztužovač do šlehačky, moučkový cukr dle chuti, ovoce (já dala maliny a červený rybíz, ale jde použít i kompotované)
poleva : 2 citronové (vanilkové) pudinky, 1 citronový Tang, ¾ l vody nebo šťávy z kompotu, pokud použijeme jen vodu, je třeba osladit cca 4 pl. lžícemi
cukru krupice
Postup : Troubu si předehřejeme na 200°C.
Žloutky ušleháme s olejem a cukrem do husté pěny, přiléváme opatrně horkou vodu, citr. šťávu, přidáme mouku prosátou
s pr. do pečiva a opatrně vmícháme ušlehané bílky se šp. soli.
Vymažeme si středně velký plech, vysypeme hr. moukou, vlijeme těsto a pečeme 5 minut na 200°C, dále necelých 10 minut při 180°C.
Mezi tím si ušleháme vychlazenou šlehačku, průběžně přidávám ztužovač smíchaný s moučkovým cukrem. Hustou šlehačku vmícháme do zakysané smetany. Hotový krém naneseme na vychlazený korpus, rozprostřeme ovoce (dělala jsem pruhy z malin a rybízu), zatlačíme do šlehačkové směsi a zalijeme vychlazeným pudinkem, který si klasicky uvaříme z ¾ l vody (šťávy), cukru, Tangu (vše dle chuti, citronový jsem použila do horkých dnů) a pudinkového prášku. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne, tedy pokud to vydržíte ....

Návštěva nakonec nedorazila ... a my měli hody ... Tolik kousků na mě snad ještě nezbylo ....
Chuť sladkého korpusu, šlehačkovo-smetanové náplně a sladko-kyselého ovoce s citronovým přelivem .... bože, co chtít od léta víc !!! K tomu jsme si udělali ledovou kávu (vanilková zmrzlina přelitá silnou, vychlazenou rozpustnou kávou nazdobená šlehačkou) a jen mohli snít o krásné dovolené ...
Foto nemám (přístroj leží zapomenutý v práci ...), ale pokud si dáte do vyhledavače ŽRAVÉ ŘEZY, najde Vám to spoustu odkazů i variant ... Takže neváhejte a ochutnejte ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama