Srpen 2010

Rajčátka konečně zrají ...

28. srpna 2010 v 18:06 Zahrada
Moc to nevypadalo ... napřed to sucho, co všechno zastavilo, pak zase vychřice a moc vody, teď se zase ochladilo .... Ale jo, rostou a zrajou ... Každý den mám salátek ... s majolkou, salámkem, cibulkou.... někdy přistrouhám okurku a přikrájím kousek papriky ... mňam ... léto budiž pochváleno ...
Rajčátka a okurčičky ...

Vypečený zelňák ...

28. srpna 2010 v 17:41 Recepty
Letos je to s úrodou stále jako na houpačce ... něčeho je málo, něčeho příliš ... něco seschlo na začátku léta a už se nezvedlo ... a něco to všechno zase musí dohnat....
Zeleninka, které se u nás opravdu zadařilo, bylo letní zelí ... Po zkušenostech z minulých let, kdy mi většinou třetinu ožrali slimáci, třetinu vysály mšice v závěsu s vyžírkami dřepčíky ... a třetinu jsem sice zpracovala, ovšem s takovým odpadem, že jsem se vždy zařekla - ZELÍ UŽ NIKDY ... A letos jsem vysela poslední semínka z pytlíčku ... a ejhle - nejenže jich spousta "vylezla" z ulity, ale vesměs až na droboučké výjimky dorostly do slušných rozměrů ... Bohužel můj hlavní zeložrout Kubík doma moc nepobývá, s ním si lebedíme nad flíčky se zelím, lepenicí se zelím, knedlíčky s uzeným a SE ZELÍM, samozřejmě ... atd .... A tu mě osvítil duch svatý receptářský ... loni měl totiž u nás opravdu velký úspěch zelný koláč, zvaný
ZELŇÁK
Ingredience na velký hluboký plech : hlávka zelí, 2 cibule, palička česneku, 4 vejce, 1,5 dcl oleje, min. 2 dcl polohr. mouky (dobrý i z dětské krupičky, ba lepší, řekla bych ...), cca 250 g uzeného masa (šunky, salámu, párků ... - i více), 200g sýra (nebo bez, pokud ho nemusíte ... ale třeba s uzeným ... oujééééé), menší cuketa, lžička prášku do pečiva nebo třetina kostky droždí, mléko dle potřeby, sůl, pepř, majoránka, bazalka, libeček, zelená petrželka, strouhanka na plech.
Postup : zelí nakrájíme na nudličky - nejlépe v robotu, cuketu nastrouháme na hrubé slzičky, cibuli nasekáme na drobno, česnek utřeme se solí a vše postupně kupíme do velké zadělávací mísy. Na kostičky nakrájíme uzené či uzeninu, sýr nastrouháme na hrubé slzičky, pokud máme plátkový, na nudličky. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky dle chuti či možností (majoránka by neměla chybět !!!), zalijeme olejem, rozklepneme vejce, zasypeme moukou a kypř. práškem (nebo zalijeme droždím rozmíchaným v troške vlahého mléka). Rukou zaděláme řidší těsto - cuketa ho omokří, není pak třeba dávat tolik mléka. Těsto by mělo mít konzistenci bramboráku - ani ne příliš řídké, ani husté. Dle zkušeností pak buď přidáme mouku či krupičku, nebo naopak mléko.
Pekáč vytřeme olejem, vysypeme strouhankou, navrstvíme těsto a dáme tak na 40 minut do 180°C vyhřáté trouby. Ke konci dávám horkovzduch na zapečení kůrky.
Záleží na tom, jak je těsto vysoké - někdy je pak výsledkem vlhčí koláč, někdy křupavější nižší placka (jako zapečený bramborák). Zmizí ovšem za každých podmínek ... a hlavně, vždy je velice JEDLÝ !!!
A nakonec : FANTAZII se tu opravdu meze nekladou, je to podobné jako s CUKEŤÁKEM ... Ale pokud ho neošidíte o uzené, majoránku a česnek ... je to vždy lahoda ...
Koláče musím vždy dopředu rozkrájet ...
Dobrou chuť...

Nové přírůstky do zvířecí rodinky ...

19. srpna 2010 v 17:00 Jen tak ...
Máme terárko, co zelo prázdnotou ... je to takový kvádr, kdysi v něm několik měsíců přežívaly pakobylky a strašilky ...
Náhodou jsem narazila na inzerát ... jeden človíček nabízel spoustu druhů či rodů .... chvíli jsem studovala odkazy, ovšem ... no prostě jsem to vzdala a požádala ho, aby mi NĚCO zabalil kolem 200,-- Kč ... A tak přišel balíček, lehoučký jako vánek ... a v něm v krabičkách pakobylky. Velké a malé, zelenkavé i hnědavé ... miminka tloušťky tenounké jehly ... no prostě KRÁÁÁÁSA ...
Živíme je listy maliníku, ostružin a břečťanu ... vypadají spokojeně ... tedy jestli se to dá odhadnout ...
S Robinem ..

Jsou jako blesk ...

A Baara ..... po dešti

10. srpna 2010 v 13:07
... aneb jak se změní mazel v totální čuně .... bláto až na zádech, spí na dešti ...
Po dešti ..

Po dešti ...

Žampiony na třikrát ....

10. srpna 2010 v 12:55 Recepty
Žampiony na třikrát ....

Při pátečním nákupu jsem dala do košíku krabičku běloučkých žampionů .... A že jsme s miláčkem sami doma, tak že si je užijeme ....
Z mrazáku jsem vyndala poslední namražená stehýnka ... něco prostě vymyslím .... Ovšem - žampionů bylo 400 g, to je docela pěkná porcička
... a tak mi hlavě běžely receptíky, kam se žampiony dají použít, bylo to rychlé a dobré ....
Ze stehýnek byl nakonec cosi jako http://mavablog.blog.cz/1008/samuraj-ci-katuv-sleh-ci-jeste-lepe-sleh-koziho-rohu SAMURAJ či KATŮV ŠLEH či ještě lépe ŠLEH KOZÍHO ROHU ...S, z půlek žampionů smažené, obalované jako doplněk k  CUKETOVÝM KOLEČKŮM, a na neděli necelá polovina padla na PLECKO NA ŽAMPIONECH, ČESNEKU A BYLINKÁCH.

PLECKO NA ŽAMPIONECH, ČESNEKU A BYLINKÁCH.

10. srpna 2010 v 12:48
ŽAMPIONY POTŘETÍ ( a cuketa podruhé) .... S MASÍČKEM
Ingredience : libové plecko, žampiony, cibule, česnek, bylinky, olej, na zahuštění mouka nebo cuketa, sůl, pepř, drceny kmín.
Postup : plecko pokrájíme na kostičky a orestujeme na cibulce, která nám mezi tím krásně zesklovatěla na rozpáleném oleji. Přidáme utřený česnek, kolik sneseme, osolíme, opepříme, trošku okmínujeme a pokud máme, přidáme najemno nastrouhanou cuketu ( 1 - 2 hrnky) a bylinky. Zalijeme horkou vodou a dusíme. Dělala jsem v papiňáku 20 minut, přidala žampiony a nechala tak 10 minut odpořovat. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme tak, jak máme rádi .... Podáváme s kynutým knedlíkem, bramborami, rýž.

CUKETOVÁ KOLEČKA

10. srpna 2010 v 12:47 Recepty
ŽAMPIONY PODRUHÉ
...

Ingredience : štíhlá cuketa (tak do průměru 6 cm) - nepoužila jsem celou, zbytek (tak 1/5) jsem použila na zahuštění nedělní omáčky, sůl, pepř, česnek (nejlépe celá palička), bylinky (bazalka, libeček, zelená petrželka), pokud máte žampiony - tak samozřejmě žampiony, na trojobal : hl. mouka, vejce, strouhanka
Postup : Cuketu nejlépe několik hodin před vlastním obalením nakrájíme na cca 1 cm kolečka i se slupkou, osolíme z obou stran a necháme "vypotit". Vodu sléváme nebo dáme rovnou na cedníček či síto.
Osušíme, potřeme česnekem utřeným s troškou soli, lehce opepříme (nemusí být). Obalujeme v hl. mouce, rozšlehaných vejcích, do kterých přidám trošku soli, pepře a sekaných bylinek dle chuti či možností, a ve strouhance.
Žampiony rozpůlíme, osolíme, opepříme, obalíme jako cukety. Smažíme rychle ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. S brambůrky a zeleninových salátem - vše z vlastní zahrádky - to prostě nemá chybu.
Jak se potily ...


A jak už na mě skoro nezbyly ...

SAMURAJ či KATŮV ŠLEH či ještě lépe ŠLEH KOZÍHO ROHU ...

10. srpna 2010 v 12:44 Recepty
ŽAMPIONY POPRVÉ

Ingredience : dvoje kuřecí stehýnka, hrst žampionů, cibule, česnek, kvalitní kečup nebo rajský protlak, olej, bylinky podle chuti (já nasekala bazalku s libečkem), sůl, pepř, ostrá paprička
Postup : větší oloupanou cibuli nasekáme nadrobno, necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme na nudličky pokrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme, necháme částečně změknout (cca 5 minut), přidáme žampiony,
utřený česnek dle chuti, nasekané bylinky, ostrou papričku. Dala jsem několik koleček čerstvého kozího rohu a bylo to až až, letos jsou opravdu povedené a šlehací !!!
Zahustíme kečupem a necháme vydusit vodu (dělám ve woku, takže voda veškerá žádná ...).
Je to opravdu minutka, i s přípravou do půl hodiny .... Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem, pokud je více šťávy - omáčky je to výborné samozřejmě s rýží ...