Vypečený zelňák ...

28. srpna 2010 v 17:41 |  Recepty
Letos je to s úrodou stále jako na houpačce ... něčeho je málo, něčeho příliš ... něco seschlo na začátku léta a už se nezvedlo ... a něco to všechno zase musí dohnat....
Zeleninka, které se u nás opravdu zadařilo, bylo letní zelí ... Po zkušenostech z minulých let, kdy mi většinou třetinu ožrali slimáci, třetinu vysály mšice v závěsu s vyžírkami dřepčíky ... a třetinu jsem sice zpracovala, ovšem s takovým odpadem, že jsem se vždy zařekla - ZELÍ UŽ NIKDY ... A letos jsem vysela poslední semínka z pytlíčku ... a ejhle - nejenže jich spousta "vylezla" z ulity, ale vesměs až na droboučké výjimky dorostly do slušných rozměrů ... Bohužel můj hlavní zeložrout Kubík doma moc nepobývá, s ním si lebedíme nad flíčky se zelím, lepenicí se zelím, knedlíčky s uzeným a SE ZELÍM, samozřejmě ... atd .... A tu mě osvítil duch svatý receptářský ... loni měl totiž u nás opravdu velký úspěch zelný koláč, zvaný
ZELŇÁK
Ingredience na velký hluboký plech : hlávka zelí, 2 cibule, palička česneku, 4 vejce, 1,5 dcl oleje, min. 2 dcl polohr. mouky (dobrý i z dětské krupičky, ba lepší, řekla bych ...), cca 250 g uzeného masa (šunky, salámu, párků ... - i více), 200g sýra (nebo bez, pokud ho nemusíte ... ale třeba s uzeným ... oujééééé), menší cuketa, lžička prášku do pečiva nebo třetina kostky droždí, mléko dle potřeby, sůl, pepř, majoránka, bazalka, libeček, zelená petrželka, strouhanka na plech.
Postup : zelí nakrájíme na nudličky - nejlépe v robotu, cuketu nastrouháme na hrubé slzičky, cibuli nasekáme na drobno, česnek utřeme se solí a vše postupně kupíme do velké zadělávací mísy. Na kostičky nakrájíme uzené či uzeninu, sýr nastrouháme na hrubé slzičky, pokud máme plátkový, na nudličky. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky dle chuti či možností (majoránka by neměla chybět !!!), zalijeme olejem, rozklepneme vejce, zasypeme moukou a kypř. práškem (nebo zalijeme droždím rozmíchaným v troške vlahého mléka). Rukou zaděláme řidší těsto - cuketa ho omokří, není pak třeba dávat tolik mléka. Těsto by mělo mít konzistenci bramboráku - ani ne příliš řídké, ani husté. Dle zkušeností pak buď přidáme mouku či krupičku, nebo naopak mléko.
Pekáč vytřeme olejem, vysypeme strouhankou, navrstvíme těsto a dáme tak na 40 minut do 180°C vyhřáté trouby. Ke konci dávám horkovzduch na zapečení kůrky.
Záleží na tom, jak je těsto vysoké - někdy je pak výsledkem vlhčí koláč, někdy křupavější nižší placka (jako zapečený bramborák). Zmizí ovšem za každých podmínek ... a hlavně, vždy je velice JEDLÝ !!!
A nakonec : FANTAZII se tu opravdu meze nekladou, je to podobné jako s CUKEŤÁKEM ... Ale pokud ho neošidíte o uzené, majoránku a česnek ... je to vždy lahoda ...
Koláče musím vždy dopředu rozkrájet ...
Dobrou chuť...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama