Leden 2011

BRAMBOROVÝ TATARÁČEK.

31. ledna 2011 v 16:00 Recepty
Vařila jsem brambory pro pipinky a kachny ... Byly to takové ty "paběrky", maličké brambůrky (letos se nám opravdu zadařilo, brambor jsem měli sotva desetinu toho, co jindy
  ), co mi bylo líto vyhodit a teď se mi hodily ... Zima je dlouhá a na něčem chuděry musí přežít ... Došly mi těstoviny, co jsem dostala jako krmení pro Baaru (má premiové granulky, tak k čemu by jí byly, že ....), došlo sušené pečivo, pomalu dochází i cukety a dýně a řepa ke strouhání ... No tak prostě přišly na řadu brambůrky ...
Jenže ... semtam se z nich ještě dalo vybrat něco, co se dá lidsky oloupat .... A jak jsem HOSPODÁŘ a hospodařím se vším, co mi projde rukama, už se mi hlavou honilo, co z nich ....
Robin měl za chvíli přijít ze školy, tak se nabízelo rychlé řešení, co k obědu : šišky s mákem (moje zlatá babička dělala šůlance ....). A ještě ... no co z toho zbytku ... a vzpomněla jsem si jídlo, které miloval Kubík a svým způsobem "odešlo" s ním, když se přestěhoval ..(a spousta jiných jídel, bohužel ... co jsme milovali oba a zbytek rodiny to snědl, jen že to bylo na talíři ....). Není to nic extra, ale jako změnu, co na topinky, můžete vyzkoušet BRAMBOROVÝ TATARÁČEK.
Ingredience : brambory vařené ve slupce - dle počtu strávníků - základ tak 1 kg, ale můžete udělat i z více a nechat v lednici, pokud vydrží, dá se jíst min. 2 dny ..., cibule, česnek, kyselá okurka, kapie čerstvá nebo sterilovaná, pepř, sůl, sladká paprika, chilli, kečup, hořčice plnotučná.
Postup : Menší cibuli nasekáme najemno, zasolíme troškou soli, pomačkáme vidličkou (není pak tolik čpící), oloupané, uvařené brambory rozmačkáme vidličkou (propasírujeme, nastrouháme ...), přidáváme k cibulce. Česnek (dávám velký stroužek nebo 3 menší - myslete na to, že topinky jsou také očesnekované, tak aby to někoho neskolilo ...) utřeme se solí, okurky najemno nakrájíme nebo nastrouháme, papriku také. Vše promícháme a promačkáme vidličkou, přidáme pepř, sladkou papriku, pokud máme rádi ostré - pak i chilli, cca 2-3 lžíce dobrého kečupu, 1 zarovnanou lžíci hořčice. Důkladně promícháme a chutnáme, chutnáme a chutnáme (pozor, aby něco zbylo .... já v tomhle případě nemám KLAPKU ....) a přidáváme, aby výsledek měl pikantní chuť. Směs nesmí být suchá, ale musí držet pohromadě, jako hutná, vlhká pomazánka. Mažeme na topinky, toustíky, opečenou housku ...
Zdobíme zeleninou, která je v to dané období k mání, nebo jen kouskem kyselé okurky či cibulky.
Za ty roky, co to dělám, jsem vyzkoušela spoustu, spoustu variant. V létě přidávám strouhanou čerstvou okurku, pažitku, libeček ..., tuhá masitá rajčata, dávám i více paprik ... Je to prostě POMAZÁNKA, a pomazánky si každý upraví dle své chuti a podle toho, co nabízí lednička ....
Berte prostě brambory jako základ ..... zbytek je na VÁS !!!!

Rychlé sušenky s ovesnými vločkami

31. ledna 2011 v 16:00 Recepty
- aneb koláčky na cestu ...

Vezli jsme fenečku, která se k nám zatoulala na firmu, novým páníčkům .... Byla to krásná, neskutečně hodná fenka - křízenec pitbula s něčím naštěstí malým a asi s dobrou povahou, která pitbulí pudy a znaky převýšila, nebo měla dobrou výchovu a výcvik. Poslouchala, absolutně žádný náznak agresivity, čeho by se u takového plemene mohl člověk bát ... O to víc jsme nepochopili, proč se jí někdo zbavil. Byla docela malinka, tak 3 roky stará, takže "hotový pes", zdravá, vitální ... Opravdu nechápu.
U nás se jí bohužel nemohl nikdo ujmout, skončila tedy v útulku, kde by měla podle obsluhy pramalou naději, že by si jí někdo vzal.... Na inzerát se ale ozvala rodinka s malou holčičkou,
ale neměli jak si jí odvézt ... A protože to jaksi vyplynulo z toho, že jsme si jí vzali pod patronát,
vezli jsme jí za nimi my ...
Chtěla jsem na cestu něco .... něco připravit, co by bylo nenáročné, skladné, nedrobivé ... A tak jsem si vzpomněla na koláčky - sušenečky, které jsem dřív často pekla.
Ingredience : 100 g hl. mouky, 100 g hery nebo másla, 100 g moučkového cukru, 100 g ovesných vloček, 1 vejce, 1 malá zarovnaná lžička prásku do pečiva (opravdu jen trošku), 2 lžíce kokosové moučky, 2 lžíce sekaných ořechů (může být i více), 1 malá lžička skořice, džem nebo nugeta.
Postup : sypké součásti promícháme, přidáme nasekané máslo nebo Heru a vejce. Rychle zpracujeme těsto, je - li příliš suché (ale díky vejci se mi to ještě nestalo), přidáme mléko. Necháme cca hodinu odležet v chladu. Lžičkou pak vykrajujeme malé kuličky cca 2-3 cm v průměru (ale můžete si udělat i větší a zploštit je), klademe na plech s pečícím papírem nebo folií. Každou kuličku lehce zploštím, obrácenou vařečkou uprostřed "vyťupkuji " důlek, malou lžičkou naplním džemem nebo nugetou. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 5 minut, dopečeme při 160 -170 °C. Jakmile začnou červenat, zkontrolujeme jeden kousek, zda je upečený i zespoda a opatrně sundáme z papíru (plochou obracečkou) a necháme na podložce vychladnout. Dají se samozřejmě uchovat i několik týdnů jako klasické vánoční pečivo, ale u nás zmizí okamžitě, stejně tak jako zmizely na naší úspěšné misi ......
Ovesné sušenky

Koláčky líné hospodyně ...

25. ledna 2011 v 18:12 Recepty
Možné ne líné, ale ZAMĚSTNANÉ, nebo UPRACOVANÉ, nebo ZANEPRÁZDNĚNÉ ... prostě kdo může, ten si pomůže ... a ušetří čas, energii, a v případě kynutého těsta také samozřejmě ruce... Takže : těsto mi umíchala pekárna, místo vaření pudinku jsem použila vanilmix a samotné tvoření koláčků - viz receptík ...
Koláčky mají několik názvů - KOLÁČKY Z ROLÁDKY, ROLÁDKOVÉ KOLÁČKY, ROLOVANÉ .... atd. Mohu jen doporučit ...
Pekla jsem je v sobotu ... prvně od vánoc jsem si řekla, že těm mým chlapům něco upeču.... Jenže ... do toho jsem svlékla peřiny (při tom zjistila, že Robinovi praskl péřový polštář, tak jsem narychlo šila kuličkový ...) a prala a prala a škrobila a sušila, zlikvidovala jsem definitivně zbytky vánoční výzdoby, uklízela komodu v kuchyni (neskutečně se do ní práší, taky jsem tam nekontrolovatelně a neuklizitelně střádala dózy a dózičky a krabičky s víčky na jídlo pro kluky nebo do mrazáku....), následně samozřejmě musela vytřít atd. ....
Jediný, na co jsem myslela, bylo : Bože, jen ať nepřijde někdo na návštěvu ... A samozřejmě, když jsem byla v nejlepším, vrcholila příprava koláčků, nahřívala se trouba, stůl plný misek, kastrůlků ... na podlaze věci z trouby a na druhé straně z komody, hlídala jsem pračku kvůli škrobu ... ZVONEK ...
Otevřu okno a děsím se dopředu .... uffff, spadl mi kámen ze srdce ... Kolegyně Alenka se přišla podívat se svými chlapy na naše kačenky... Mrzí mě jen, že jsem nevzala foťák .... měla totiž s sebou čivaváka Čendu. Je to opravdu miniaturní pejsek, koupila ho od rodiny, kde se jim nějakým způsobem "podařilo" mu zlomit čelist, na což přišel až Alči veterinář při jiném zákroku a vysvětlila
se tím i spousta dalších věcí (špatně jedl, občas byl opravdu nevrlý, citlivý ... a možná i proto zůstal tak maličký...).
Ovšem naše Baara ... no ta byla neskutečná ... byla tak opatrná, žádný skákání, provokování (tak má 40 kg a každý její jen dotyk by pro Čendu měl devastační následky !!!), chovala se jak u miminka .... Její hlava byla větší než celý Čendík !!!!
Odešli a já se mohla vrhnout na koláčky .... a ráda se s Vámi podělím o recept :
Ingredience : cca 750 g hl. mouky, ¾ kostky droždí, 2 žloutky, 150 g hery nebo másla, 150 g cukru, cca 250 ml vlahého mléka, špetka soli, troška rumu, skořice, citronové šťávy popř. i kůry na ovonění ..., náplně :  vanilková - 100 g vanilmixu, 300 ml vody (nebo klasická pudinková), maková - 100 g umletého máku, 50 g strouhaných ořechů, 100 g cukru, cca 100 ml mléka, skořice a rum dle chuti, žmolenka :  100 g másla nebo hery, 100 g cukru, 100 g hrubé nebo polohr. mouky, 50 g kokosové moučky.
Postup : Zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru, trošky teplého mléka a lžíce mouky - dávám do pekárny a nechám nahřát ... Po cca 10 minutách přidám vše ostatní, nechám chvíli míchat a podle stavu těsta přidám buď mléko nebo mouku ... Po těch letech pečení to už mám jaksi v rukách a řeším operativně ... Nechám kynout cca 40 minut. Mezi tím si připravím náplně : vanilmix jen rozšlehám s vodou, je to pohoda .... Na makovou si nahřeju mléko s cukrem, přidám mák, ořechy, skořici ... Je-li mák příliš suchý, přidám mléko, pokud je naopak směs řídká, přidám ořechy nebo strouhané jemné piškoty. Rum dám až po vychladnutí. Na žmolenku si dáme vše do mísy, lehce probíráme prsty, aby máslo příliš nepovolilo (můj nejs. syn mi kdysi ze žmolenky udělal nááádhernou mastnou kouli a byl navýsost spokojen).
Vykynuté těsto jsem si rozdělila na dvě části. A teď přijde ten podstatný fígl ... Rozválíme jej na cca 1 cm vysoký obdélník. Srolujeme jej do rolády, stejně tak i druhou část, necháme ještě cca 15 minut pod utěrkou nakynout. Z roliček (měla jsem průměr asi tak do 5 cm, ale to určitě není podstatné a důležité) ostrým nožem krájíme kolečka 1 cm široká, klademe na plech (odpadá tím vykrajování, zpracování zbytků atd.). Dnem malé skleničky do koleček vytlačíme prostor pro náplň. Koláčky naplníme, můžeme doplnit další dobroty jako rozinky, oříšky, slunečnicová semínka ..., náplň samozřejmě použijte podle toho, co máte rádi ...,  posypeme žmolenkou. V troubě vyhřáté na 200° C pečeme 5 minut, pak zmírníme na 180° C a dopečeme. V horkovzdušné troubě peču oba plechy najednou.
Koláčky ...

Nový polštářek ...

25. ledna 2011 v 18:01 Hobby + dekorace ...
Převlékám cíchy .... hlavně Robinovi jsem chtěla dát nové, co jsem mu dala k vánocům a kupodivu z nich měl opravdu radost .. Jsou takové pozitivní, už jakoby jarní... žluto zelenkavé, sympatické ...
Použitý potah od polštáře už cosi signalizoval, ovšem až po úplném stažení mi bylo jasné, odkud se to chmýří bere ...pidi dírky na několika místech nebyly k přehlédnutí....
Naštěstí mám zásoby všeho možného, jsem takový shromažďovač .... a mým heslem je : všechno se může jednou hodit ... ale berte mě s rezervou, prosím ....
Faktem je, že jsem si nedávno nechala poslat pytel PES kuliček z MMB a asi 10m bílé damaškové látky a ušila si prošívanou deku
, se kterou jsem opravdu spokojená.
Pytel jsem si onehdy nechala nacpat, co to šlo a tím pádem mi zbylo ještě na NĚCO. A tím NĚČÍM se stal polštář pro Robina.
A takhle ho testovali moji miláčkové ...
Testovací ... poleženíčko ..
Polyesterové kuličky z dutého vlákna ... neslehají se, což je jejich ohromná výhoda. Tím, jak jsou jakoby chlupaté, nejdou dost dobře nafotit ... 
PES kuličky ...

Zase na bortící skály ....

18. ledna 2011 v 18:58 Jen tak ...
Můj Kubík zítra vyráží na Zbraslav na padající skálu    
Tak nevím, mám na něj být pyšná, když dělá na "výběrových" akcích ? Asi bych měla, on to tak cítí ... Ale já mám strach, že se jednou vydá dolů i s tím balvanem ... Naučila jsem se už na to  trochu nemyslet, na silnicích je možná nebezpečí víc ... Je to jeho práce a co je nejhorší, miluje to napětí, potřebuje ten adrenalin a je neskutečně NATĚŠENEJ  .... Ach jo ... ale co já .... 

Na pár dní se u nás zastavilo jaro ...

17. ledna 2011 v 13:21 Zahrada
.... tedy jen doufám, že to bylo jen na pár dní. Příroda má ještě spát a odpočívat ...
Místo toho ptáci štěbetají,kocoura dome neudržím ... puky se nalévají, hyacinty a narcisky vystrkují růžky ... pod sněhem si žila svůj život i sedmikráska, která se na sluníčku snažila rychle rychle zrůžovět ...
Vzala jsem ten krásný víkend jako druhou šanci (co mi dala příroda ..)
k podzimnímu úklidu zahrady ... Na jaře si vždy říkám, jak je možné, že jsem TO nechala NĚKDE ležet, proč jsem TOHLE neostříhala, neupravila, nedodělala ... Na vině jsou než a jenom krátící se dny a moje pracovní doba ... a ke konci září také komáři, kteří mě milují a okamžitě si informaci, že jsem vstoupila do jejich teritoria, předají a nezabrání jim v sání mé slaďoučké krve ani repelent ... Prostě touží jen po mně, zbytek je rodiny vesměs nezajímá ...
Ale krátící se dny - to je můj největší nepřítel ... a dovrší to změna letního času na zimní ... To se pak musím spoléhat na víkendy, ale kolik je jich podařených a slunečných nebo alespoň bez deště ...
Pak napadne sníh, všechno spí .... a přijde prosinec a to zahradu vypouštím, i kdyby bylo 20 stupňů Celsia ... Vánoční přípravy všechno pohltí a myšlenky mám někde úplně jinde.
OVŠEM !!!!
Jakmile se překlopí prosinec do ledna, starý rok do nového, to je jiná ... U postele se mi kupí
"zahradní" časopisy, vytištěné a schované listy s články, a přijdou-li - také nové katalogy s nabídkou rostlinek, cibulek, hlíziček a samozřejmě semínek. Další fází je kontrola bedýnek se semínky z minulého roku, roztřídění či zatřídění těch ve spěchu pohozených (no co jsem to za zahradníka ....), sesypání do nových obalů těch nastřádaných, vlastnoručně usušených ... a SEPSÁNÍ seznamu toho, co mi bezpodmínečně chybí popřípadě toho, co prostě MUSÍM MÍT, tedy novinek nebo nově objevených ...
No je toho moc a moc .... a podle počasí, kterému se od nynějška 100% podřizuji, pak přednostně samozřejmě pracuji venku ... a po večerech ten zbytek.
15. a 16. ledna, kdy měly být všude závěje a návěje sněhu jsem tedy stříhala podzimní astry, uschlé chryzantémy, nahnilé listy kosatců, sbírala rozfoukané kelímky a květináčky, pohnojila skleníček a OKUKOVALA, co kdyby už někde něco ...
Ale v duchu jsem si přála, aby ještě napadl sníh, přišly lehoučké mrazíky ... protože to, co teď chybí,
přijde později a nadělá spoustu škod ... A to opravdu nemusím mít ....
Na fotečky se zatím podívejte tady : Leden 2011
Nějak se mi nedostává času na zpracování ...
Alespoň jedna lednová sedmikráska ...
Sedmikráska ..

Cukrovíčko, co jsme měli ....

17. ledna 2011 v 11:57 Vánoční cukroví
Je mi jasné, že už je to pasé, ovšem ještě jasnější je to, že letos před vánoci bude situace absolutně stejná a jak se znám, nic s tím prostě do důchodu (v nedohlednu ....) nic neudělám ... Budu postupně přidávat receptíky ...


Vzpomínková vánoční .. moje zlatíčka ..

17. ledna 2011 v 11:53 Jen tak ...
Vážné povídání a zamýšlení trošku odlehčíme  .. a věřte .. není to Silvestr, je opravdu jímavý, pokorný a klidný  Štědrý den ...
Pat a Mat & spol.

Vzpomínková vánoční ...

17. ledna 2011 v 11:39 Jen tak ...
Pár foteček vzpomínkových vánočních .. bývá to takový fofr, že lovím fotečky a já většinou zůstávám jen za tím lovičem ... Letos jsem požádala mého miláčka .. takže něco málo mám jako vzpomínku i pro sebe ..
Vánočně já ...

Vánoční ..

Stromeček ... sotva to unesl ..

Miluju andílky ...

9. ledna 2011 v 17:23 Jen tak ...
Jeden dnešní, netový ....
Vánočně zadumaný ...

Co do nich po vánocích ...

9. ledna 2011 v 17:22 Hobby + dekorace ...
...  myšleno do TRUHLÍČKŮ  a TRUHLÍKŮ za oknem, na verandě, na schodech ... Já mám jen za oknem, všechno ostatní je zatím pod sněhem, i když obleva už začala s devastací ......
Projela jsem net, prošla obchody ... sundala vánoční ozdobičky a zlaté mašličky ... a vzpomněla jsem si na BŘEZOVÁ SRDÉNKA, která jsem na jaře motala ... měla jsem jich spoustu, něco rozdala, něco použila doma a ta menší ... no jen tak tak, a skončila v kamnech ...
Mám spoustu nasušeného materiálu, bylinek, trav, kytiček, co se suší i ne ... mochyni z předloňska, protože ta poslední se nedala vůbec použít ... Než stihla uzrát, několikrát promokla, takže jsem je ostříhala ... a skončila v kompostě.
Než mi padne do očí a do rukou něco lepšího a trvanlivějšího, máme zatím  toto .... Okna se trošku rozsvítila a nejsou tak smutná ....
Zimní okna ...
Do zimního truhlíku

Truhlíková srdénka

Naše vánoční baštěníčko ... a nejen to ...

4. ledna 2011 v 17:24 Recepty
Každá rodina si nese svoje vánoční tradice a tím je samozřejmě spojené vánoční menu ... Můj miláček převzal to naše, česko-slovensko-maďarské celkem bez protestů ...

Moje štědrovečerní ráno začíná přípravou salátu. Bramborový salát  děláme klasicky
do největší zadělávací mísy, kterou mám od mojí zlaté babičky ..... Salát chutnáme, chutnáme .... a aby něco zbylo na večer, musím ho někam rychle zavřít ... A je čas na tradiční zelňačku .... Dělával jí můj dědeček s babičkou, potom maminka s tatínkem, a co jsem vdaná .... tak já .... Je prostě úúúžasná, jsou v ní samé dobré a nešizené věci ... a co je zajímavé, když jí udělám během roku, nikdy tak nechutná, jako o vánocích ...
Zelňačka stojí na kamnech, chutě se spojují, prolínají .... ale ... je na nebezpečném místě, takže HLÍDAT, HLÍDAT, HLÍDAT ....
Aby opravdu něco zbylo, musím ty moje chlapy alespoň trošku zasytit, takže uděláme vinné klobásky ... Letos jsem koutkem oka v televizi zahlédla zajímavou přípravu - tak jsem jí samozřejmě zrealizovala ... Měli jsme tedy šnečky z vinné klobásky  zapečené pod grilem... Bylo to fajn zpestření, i když jsem čekala výraznější chuť ....
Na řízečky jsem připravila marinované kotlety, kuřecí prsíčka ala čína, porce kapříka jen pokapané olejem a citronem.
Zkontrolovala jsem dárky, předala role papíru, cedulky, nůžky a stužky dál ..... Kupodivu jsem letos měla čas na odpolední kávu i zelený čajíček.... Po páté nachystala cukroví na tácy, ovoce na mísu, sváteční talíře a příbory na stůl .... Zapálila františka a přihřála purpuru, rozsvítila svícny ....
Miláček obaluje mezitím řízečky, postupně smažíme .... a po šesté pustíme koledy, nalijeme přípitek a všichni zasedneme ke stolu.... od této chvíle už se zvedám jen já, ostatní nesmí ....
Dáme zelňačku, salátek s řízečkem, rybu s citronem a chlebíčkem ... a víc už se toho do nás opravdu nevejde ...
Nanosíme dárečky ke stromečku, kluci čekají v pokoji, než je zvoneček zavolá ... jako by jim pořád bylo 5, kdy z okna děkovali Ježíškovi za dárky ......
A je to tu ... rozdávání, rozbalování .... na jedné straně hromada papírů, na druhé hromadící se dárečky ...  
Jako u Vás, ... nebo u Vás ????
Tak zase za rok ...

Šnečci z vinné klobásy

4. ledna 2011 v 17:17 Recepty
Ingredience : vinná klobása dle počtu strávníků (kilo tak 4-5 lidí), česnek utřený se solí, pepř, paprika, provensálské koření (nebo alespoň bazalka či majoránka).
Postup : klobásu rozdělíme na porce, stočíme do šnečku, spojíme špejlí. Potřeme česnekem, posypeme kořením a dáme do předehřáté trouby kolem 200 °C. 5 minul jsem zapékala na horkovzduch, dalších cca 10 minut pod grilem (hlídáme, aby se česnek nespálil !!). Ke konci snížíme teplotu, chvíli dopékáme.
Podáváme s hořčicí, kyselou okurkou, najemno nakrájenou cibulkou a pečivem.

Bramborový salát.

4. ledna 2011 v 17:16 Recepty
Ingredience : salátové brambory uvařené ve slupce (kolik ? - no ten největší kastrol, co máme) - máme červené žlutomasé, 2 středně velké cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 400 g měkkého saláme nebo šunky, 5-6 sterilovaných okurek, 400 ml sklenička sterilovaného hrášku s mrkví,  500 ml majolky, cca 2 lžíce plnotučné horčice, sůl, pepř, nálev z okurek.
Postup : Den předem uvařím brambory ve slupce v osolené vodě, ale stačí, aby byly prostě studené. Cibuli najemno nakrájím, dám do mísy jako první, zasolím vrchovatou lžičkou soli, vidličkou promačkám (cibule pak není tak ostrá, komu by to vadilo ...) a nechám chvíli stát. Mezi tím si začnu krájet postupně ostatní suroviny a postupně přidávám do mísy - salám na drobné kostičky, okurky taktéž, vajíčka oloupu a protlačím skrz čtverečkový kráječ na brambory, větší kusy protlačím 2x, hrášek s mrkví scedím a přidám bez nálevu. Přidám malou lžičku pepře. Opatrně dvěmi lžícemi proklepávám, dokud není směs rovnoměrně promísena. Přidávám brambrory, protlačené klasickým kráječem na brambory (nebo krájíme na kostičky). Průběžně proklepávám, přidávám brambory, přiměřeně, přiměřené ... Naplním tak mísu, přidám majolku - majonézu, hořčici, nálev z okurek ... to vše podle chuti. Salát by měl být vlhký, neplavat, sladkokyselý, pepř jen lehce cítit na jazyku...
Dám kolovat, abych zjistila, co mu ještě chybí - ke konci už mám chuťové buňky zmatené ... tak ať se na tom podílí i další. Ukryju do chladu, ale i tak ho většinou žrouti objeví ... Ale o tom to je ....
Večer nazdobíme a servírujeme ...

Zelňačka

4. ledna 2011 v 17:15 Recepty
Ingredience :  cca kilo kvalitního uzeného masa, 2 nožičky klobásy - nejlépe čabajky či podobného typu - opravdu nešetřit, 2 hrsti kvalitních sušených hub (den předem namočím), 2 hrsti rýže, sáček dobrého kysaného zelí - nemáme-li domácí, cibule, česnek, nové koření, bobkový list, sůl, pepř,
jíška - olej, hladká mouka, utřený česnek se solí, červená sladká paprika (pokud nemáme příliš pikantní klobásy - přidáme i dle chuti paprikou pálivou).
Postup : Pamatuju doby, kdy uzené maso bylo "syrové", muselo se vařit hodiny - to patřilo ke štědrému dni - celým dnem se nesla vůně uzeného masa .... Dnes je měkké raz dva ....
Do horké vody dáme menší cibuli, nakrojenou do kříže, několik stroužků česneku, celý pepř a asi půl lžičky mletého, několik kuliček nového koření, bobkový list. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, může být i prorostlejší, necháme projít varem, stáhneme plamen a pomalu vaříme. Houby, které jsme si nejlépe den předem namočili (nebo ráno zalili vroucí vodou), můžeme přidat i s nálevem. Když je maso téměř měkké, přidáme propláchnutou rýži. Jakmile je měkká i ta, dáme vymačkané kysané zelí (bože, hlavně neproplachovat !!!), které můžeme i překrájet, aby se lépe jedlo, dále klobásu, pokrájenou na kolečka a začneme si připravovat jíšku. Olej rozpálíme, přisypeme hladkou mouku, necháme zapražit, několik stroužků česneku utřeme se solí (s tou ve finále opatrně, raději přisolíme na závěr ...), sladkou a popř. i ostrou papriku. Spojíme chutě, pomaloučku prosmážíme, přes sítko zaděláme do zelňačky. Často opatrně mícháme, jiška spolu s rýží se ráda připaluje nebo přichytává ....
Máme hotovo a teď : připepříme a přisolíme  dle chuti, pokud nám chybí kyselost, použijeme nálev ze zelí. V žádném případě nepoužíváme ochucovadla typu maggi, polévkové koření všeho druhu atd.
Zelňačka má chutnat po uzeném masu, houbách, divokém koření a pepři,  klobásce a samozřejmě zelí ....

Marinované řízky

4. ledna 2011 v 17:14 Recepty
U vepřového masa člověk často neodhadne dobu potřebnou k přípravě, především pokud jde o minutky. Našla jsem postup, při kterém se mi ještě nestalo, aby maso zůstalo tuhé .... Podělím se s Vámi o recept, ale možná to znáte a také si takto vypomůžete ...
Ingredience : kotlety, kýta, krkovice - co máme rádi, česnek utřený se solí, mléko, sůl, pepř.
Postup : plátky masa naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a postupně skládáme do misky s mlékem. Přiklopíme (víčkem, talířkem) a necháme minimálně do druhého dnev lednici marinovat.
Pokud budou plátky "přírodní", tedy bez obalu či těstíčka, důkladně je osušíme papírovou utěrkou nebo ubrousky a smažíme klasickým způsobem nebo ve fritovacím hrnci. Pokud budeme dále obalovat, stačí osušit jen zběžně, obalit v trojobalu, těstíčku, nebo hl. mouce smíchané se solamylem či jinou škrobovou moučkou. 
Smažit stačí opravdu jen krátce, ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. V tomto případě podáváme s bramborovým salátem.

Kuřecí řízky ala čína ....

4. ledna 2011 v 17:10 Recepty
Ingredience : kuřecí maso nakrájené na porce či kousky (z prsíček můžeme udělat i dlouhé nudličky), 1 vejce (použila jsem i zbylé bílky), 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce maggi, 1 lžička mletého pepře a soli, máme- li rádi snášíme-li kari, je možno i toto koření, cca 6 lžic oleje, 1 cibule (velikost dle hmotnosti masa), česnek. Pokud nebudeme dále obalovat, přidáme také cca 5 lžic škrobové moučky.
Postup : v míse smícháme všechny přísady - cibuli nasekáme najemno, česnek utřeme se solí. Do směsi namáčíme porce masa - mohou to být kousky na řízečky - pokud budeme obalovat, nebo kostičky či proužky, pokud použijeme škrobovou moučku a budeme smažit rovnou. Necháme nejlépe do druhého dne odležet, stačí i několik hodin, nebo naopak i dva dny ... Připravujeme klasicky, jak je každý zvyklý...
Dobré je, že si můžeme připravit i větší množství masa, pokud si nejsme jisti počtem strávníků a odebírat postupně. Tentokrát jsme  podávali jako klasické řízky v trojobalu s bramborovým salátem, jinak se fantazii meze nekladou - s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, se špenátem, s hranolkami, s rýží (v tomto případě připravíme nějaký sosík, aby to nebylo příliš suché), nebo jen s dobrým chlebíkem či jiným pečivem. Můžeme přihodit i hrst arašídů nebo mandlí. Připravit můžeme i různé dipy - naše oblíbené recepty přidám později.

Tak je to za námi ...

4. ledna 2011 v 16:30 Jen tak ...
... stres posledního měsíce v roce, a to ať si to připustíme či ne, ať se sebevíc ohrazujeme, že s námi to nic nedělá ... hrne se to na nás ze všech stran ... a my se s tím pereme, jak umíme.
Štědrým dnem to vyvrcholí, doběhneme unavení, nevyspalí, trošku nervózní ke slavnostní večeři, k nazdobenému stromku a z lásky vybíraným dárkům ...
Už první svátek vánoční, kdy nikam nejezdíme, nemáme většinou ani návštěvy ... jen si užíváme (dárků, pohádek, cukroví .... a zbytků od večeře .... povalujeme se v pyžámcích či župáncích - a to i já, alespoň chvilečku, i když mi to není vlastní a jakmile ráno otevřu oči, musím z postele ...). Kluci si rádi přispí, takže já nakrmím zvířectvo, uvařím čajíček, kávu a konečně ochutnám, jak nám pečivo uzrálo .... Oběd si každý řeší po svém (vesměs ...), takže nevařím, neperu ....
Je to takové zvláštní rozpoložení či úleva, všechno je v podstatě za námi, už nic nedoženeme, nezměníme .... a za pár dní chystáme Silvestra, oslavíme příchod Nového roku, rozloučíme se v duchu se starým ... a zase pracovní proces, škola ... povinnosti a čekání na jaro ...

Je to každý rok stejné ... a přeci jiné ... s tím, jak děti rostou, jak my dospělí dospíváme a srovnáváme si priority, jaká je naše finanční situace, ubývá nebo přibývá hypoték či splátek ..., jak nás klátí nemoci, úrazy ...

Ale vždycky se tu sejdeme (a jen doufám, že to tak dlouho, dlouho bude ...), i když jsou moje zlaté děti dospělé a nejmladší se k tomu kvapem blíží .... Pořád jsou to MOJE MALÉ DĚTI, moje zlatíčka ... dostanou botku (a pytlíčky, a krabičky ....) od Mikuláše, mají na každý den v adventním kalendáři svůj díl, který jim střádáme na vánoční talíře, když zrovna nejsou doma .....

Svým způsobem se zase těším do práce ... mám ráda, když má život svůj řád, svoje pravidla, která se moc nemění, jsem ráda, že někam patřím, že mě někdo potřebuje i mimo rodinu ... O tom to všechno je - jak se to doplňuje, jak nás to obohacuje a posiluje, dodává sebevědomí ...
Já osobně POTŘEBUJU k životu JISTOTY, stabilní a příliš se neměnící ...

Tak jen doufám, že to letos tak bude ... aby bylo dost sil na řešení nenadálých
situací, zkolabovaných přístrojů a poruch všeho druhu,
přívalů vody a raději nedomýšlím, čeho všeho ještě ... a nakonec, NEJSEM NA TO PŘECI SAMA ...

Užijte si rok 2011 ...

3. ledna 2011 v 16:30 Jen tak ...
 .... přinejmenším tak, jako rok uplynulý ... Ale bude určitě v mnohém bohatší, snad i klidnější, doufejme že i teplejší (a zima kratší, než bylo vloni ...).
Krize nás trošku vystrašila, naučili jsme se víc přemýšlet o životě, o smyslu života především, o hodnotách stabilních, ne pomíjejících.... Spousta z nás zjistila, že plno věcí prostě k životu nepotřebuje, že se bez nich bez problémů a újmy obejde. A to, co bereme jako samozřejmost, TO je to nejdůležitější, nejpodstatnější - to si hýčkejme, opatrujme .... Partner, děti, rodiče, prarodiče, sourozenci ... přátelé, kolegové ... kamarádi ať živoucí či virtuální ... pro spoustu z nás i zvířecí miláčkové ...., svoje zázemí ... svou práci ...
Všichni to víme, že to tak je .... Ale až když je nám nebo jim zle, uvědomíme si, jak jsou pro nás důležití ...

Buďte prosím vstřícní, otevření a empatičtí, naslouchejme a buďme tu pro ně ... NIC NÁS TO PŘECI NESTOJÍ !! Naopak, obohatí nás to a posílí ...