Listopad 2011

Naše klasika ...

20. listopadu 2011 v 21:57 Recepty
Postupně sepisuji recepty našeho oblíbeného vánočního cukroví ... Stejně tak postupně budu přidávat i receptíky ... Pokud se odhodláte něco vyzkoušet ... budu moc ráda, pokud mi dáte vědět ...

Cukroví 2010

Cukroví 2010
Cukroví 2009 ... tedy část ... zbytek fotovzpomínek mi synáček vymazal ...

Střapaté kokosové hvězdičky

20. listopadu 2011 v 21:55 Vánoční cukroví
Ingredience : 120 g hl. mouky, 100 g strouhaného kokosu,120 g másla, 80 g moučk. cukru, 1 žloutek, 1 van. cukr, 2 lžíce kakaa, šp. jedlé sody, šp. skořice, jogurt nebo smetana, bílek na potření
Postup : Prosátou mouku a ostatní suroviny zpracujeme v těsto, je-li potřeba, použijeme na spojení trochu jogurtu nebo smetany. Odležené těsto vyválíme, vykrajujeme střední hvězdičky, potřeme bílkem.
Upečené spojíme světlým krémem, pokud jsme milovníci kokosu, tak máslovým kokosovým. Na dozdobení použijeme kokosovou hmotu : 150 g kokosu, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce sušeného mléka, kapka mandlové tresti. Necháme ztuhnout, vykrajovátkem na melounové kuličky tvoříme půlkuličky, které přilepíme troškou marmelády nebo bílku na střed hvězdiček. Pocákáme čokoládou.
Jsou moc dobré a moc hezky vypadají.

KULIČKY Z KRUPIČKY

20. listopadu 2011 v 21:50 Vánoční cukroví
Ingredience : 150 g másla, 250 g dětské krupičky, 250 g moučk. cukru, rum, několik kapek mandlového aroma, 1 bílek, čokoládová poleva, kokos na obalení
Postup : Rozehřejeme 100 g másla, vsypeme krupičku a necháme propařit. Utřeme 50 g másla s cukrem, rumem (přiměřeně, přiměřeně ...), bílkem a mandlovým aroma. Přidáme vychladlou kaši, dobře promícháme a dáme do ledničky ztuhnout. Lžičkou vykrajujeme kousky, tvarujeme do kuliček. Máčíme do čokolády (bílé nebo tmavé, obojí je vyzkoušené a dobré) - použijte dlouhou vidličku např. do míchaných nápojů nebo originální cukrářské napichovátko, není dobré na ně příliš sahat prsty. Pokládám do mističky s kokosem, opatrně obalím a ukládáme buď rovnou do košíčků, nebo na tác s folií, kde necháme dokonale oschnout a pak uložíme do pevně uzavíratelné krabice. Jsou výborné a kdo neví, krupičku v nich nehledá ....

MINIFLORENTÝNKY

20. listopadu 2011 v 21:48 Vánoční cukroví
Ingredience : 300 g hl. mouky, 200 g másla, 100 g cukru, 1 vanil. cukr, citr. kůra
Medová hmota : 150 g medu, 140 g cukru, 50 ml smetany ke šlehání, 300 g mandlových lupínků (já dávám např. směs sekaných ořechů, kokosu, pražených ovesných vloček, kand. ovoce
atd.)
Postup: Z mouky, cukru, másla, van. cukru a citr. kůry zpracujeme těsto, které necháme odpočinout. Po cca hodině (i více) rozválíme (používám potravinovou nelepivou folii - není potřeba podsypávat moukou), vykrajujeme ozdobná malá kolečka (prům cca 3 cm, nemám ráda velké kusy ), klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na každé dáme lžičkou medovou náplň : zahřejeme med s cukrem, vmícháme šlehačku a nechat minutku vařit. Přidáme lupínky mandlí, popř. své oblíbené přísady, jen lehce spojíme (hmota se ochladí) a rychle nanášíme na připravená kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná 160°C) cca 15 minut. Po vychladnutí můžeme pocákat čokoládovou polevou, nebo v ní
kolečka ze spodu namáčime a necháme na folii, alobalu zaschnout (jako klasické florentýnky).
Peču je několik let a jsou velmi, velmi oblíbené ....


Bílá jogurtová poleva ....

Skořicové hvězdičky

20. listopadu 2011 v 21:42 Vánoční cukroví
Ingredience : 220 g hl. mouky, 140 g másla, 200 g cukru, ½ lžičky skořice, 1 žloutek, 1 vrchovatá lžíce strouhaných oříšků nebo mandlí, vanil. cukr, bílek na potření, půlky loupaných mandlí
Postup : Z uvedených přísad (krom bílku a mandlí) zpracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme (mezi dvěma foliemi)
na cca 3 mm, vykrajujeme středně velké hvězdičky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme bílkem a na každou dáme do středu polovinu mandle. Upečeme při 180°C.


ROZINKOVÁ SRDÍČKA

20. listopadu 2011 v 21:41 Vánoční cukroví
Ingredience : 240 g hl. mouky, 110 g másla, 80 g cukru, 80 g propláchnutých a nasekaných rozinek, 20 g nasekaných ořechů, 2 žloutky, 1 vanilk. cukr, lžička citr. šťávy, bílek na potření,
čokoládová poleva, poloviny mandlí
Náplň : 130 g cukru, 150 g strouhaných ořechů, 1,5 dl vody, šp. skořice, 1 lžíce rumu
Postup : Zpracujeme těsto, necháme odležet. Poté po kouscích mezi folii vyválíme cca
2 - 3 mm plát, vykrajujeme středně velká srdíčka (mám raději menší tvary, jednohubky ....), přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a upečeme při 180°C. Plním tak týden před vánoci touto nádivkou :
Z cukru a vody svaříme sirup, přidáme mleté ořechy, skořici rum. Necháme vychladit a malým nožíkem (používám ten z dětského příboru ...) nanášíme na srdíčka (výška náplně cca 3 mm), přiklopíme a necháme zaschnout. Půlku každého srdíčka namočíme do čokolády, ozdobíme polovinou mandle.

MYSLIVECKÉ KNOFLÍKY

20. listopadu 2011 v 21:36 Vánoční cukroví
Ingredience : 300 g mouky, 100 g cukru, 140 g másla, vanil. cukr, 3 žloutky, lžíce citr. šťávy, půlky jader nebo větší kousky ořechů.
Sníh : 3 bílky, 150g moučkového cukru, 150 g strouhaných ořechů, .
Postup : Těsto zpracujeme obvyklým způsobem. Po odležení vyválíme (mezi dvěma foliemi) na cca 3 mm plát, vykrajujeme drobná kolečka s ozdobným okrajem nebo malé jemné kytičky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem,
na každé kolečko, kytičku dáme malou lžičkou sníh, připravený ze 3 lílků,
cukru a strouhaných oříšků. Na každý kousek dáme polovinu z jádra ořechů nebo několik pěkných kousků, pečeme při 160°C několik minut, dopečeme při 180°C do světle růžova.
Jemné pocukrujeme.
Pravidelně peču z jedné dávky do práce a ze dvou domů ....


Mini štoličky - aneb Jedna várka nestačí :-)

20. listopadu 2011 v 20:15 Vánoční cukroví
Suroviny: 150 g hladké mouky, 100 g měkkého tvarohu, 50 g mletého cukru, 50 g Hery, 1 lžička mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva, 2 PL sekaných mandliček, 1 PL strouhané pomerančové kůry, 2 PL rozinek namočených v rumu
Postup: Těsto zpracujeme, rozdělíme na dvě části, vždy si vytvoříme hada, přejedeme válečkem, rozkrájíme na cc 15 kousků a placičky jen přeložíme jako štolu a dáme na pečící papír.
Pečeme na 180°C do zlatova, horké potřeme rozpuštěným máslem a obalujeme v moučkovém cukru.
Pozn. Štola s tvarohem je fajn, dělám i velkou ... Přiznávám, tahle mini mě nikdy nenapadla .... a co dát doprostřed váleček marcipánu ??? Nevím, nerozteče se ??? Vyzkouším a uvidíme, uvidíme ....


Punčové rohlíčky

20. listopadu 2011 v 20:14 Vánoční cukroví
Těsto: 210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky
Náplň: 120g piškotových drobků, 80 g másla, 100 g cukru, 1 lžíce rumu, 2 lžíce mléka (podle potřeby i více)
Postup: Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na rohlíčky namažeme náplň a máčíme v čokoládové polevě.
Náplň: Všechny suroviny smícháme, podle potřeby přidáme mléko.
Pozn. Základ je zase klasika - linecké těsto. Vidím to na slzičky nebo jiný tvar, rohlíčky dělám v dalších druzích, i měsíčky už mám zabrané, možná i kostičky, polít čokoládou a udělat jako "balíčky" - mašličky bílou nebo barevnou polevou ?? Do nádivky třeba i rozsekané rozinky, nebo variantu s kokosem, s oříšky, mandlemi ??? Bože, to je variant ..... Kokosové pak polít bílou, mandlové hořkou, oříškové mléčnou polevou ....


Rumové věnečky

20. listopadu 2011 v 20:13 Vánoční cukroví
Těsto: 210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky
Náplň: 250 g moučkového cukru, 25 g másla, 30 g mletých oříšků, 1 tabulka mléčné čokolády (nastrouhat), 1 lžíce rumu, 2 lžíce mléka (podle potřeby i více)
Postup: Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom vykrajujeme kytičky nebo hvězdičky a upečeme. Na upečené a vychladlé nastříkáme náplň ze sáčku s hvězdičkovou trubičkou a doprostřed dáme marmeládu.
Náplň: Čokoládu nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. V případě potřeby můžeme přidat mléko.
Náplň se nepeče, nechá se přes noc zaschnout.
Pozn. Vyzkouším základní dávku, netuším, jak to budu skladovat ... Jestli třeba ještě polít čokoládovou polevou, aby se krém zafixoval, nebo jestli ta čokoláda opravdu udělá své a ztuhne ... Kdysi jsem dělávala něco podobného, ale kytičky se opatrně pekly ve formičkách na košíčky (dnes by se dala použít forma na mufiiny), vznikla jakoby mistička, do které se dal krém a před podáváním šlekačka a kandovaná třešnička nebo něco podobného na ozdobení ... Ale byla to zoufalá práce, spousta leknínů se polámala při vyklopení, špatně se i skladovaly ..... Ale cukroví to bylo efektní a moc dobré ....


Mini košíčky s ořechovou náplní

20. listopadu 2011 v 20:11 Vánoční cukroví
Těsto: 210 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g Hery, 2 žloutky
Náplň: 100 g Hery, 100 g moučkového cukru, 100 g najemno nastrouhaných vlašských ořechů, 50 ml rumu
Zdobení: 150 g mléčné čokoládové polevy, 50 g tmavé čokoládové polevy, 30 půlek vlašských ořechů
Postup: Mouku prosejeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme vanilkový cukr, změklou Heru nakrájenou na kousky a žloutky. Za všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.
Těsto rozkrájíme na malé kousky, které vtlačíme do kovových formiček na košíčky. Pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme krátce zchladnout ve formičkách, pak košíčky opatrně vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
Změklou Heru nakrájíme na malé kousky. Přisypeme cukr a utřeme do pěny. Vmícháme nastrouhané ořechy, ochutíme rumem a hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Náplň nastříkáme do upečených košíčků a dáme do chladničky ztuhnout.
Polevy (každou zvlášť) rozpustíme na horké vodní lázni. Košíčky namáčíme do mléčné polevy. Tmavou polevu dáme do malého mikroténového sáčku, odstřihneme růžek a na košíčky nastříkáme spirálky. Nakonec je ozdobíme půlkou ořechu a necháme ztuhnout.
Pozn. O minulých vánocích jsem košíčky dělala tak, že jsem těsto vyválela (vše vyvaluji mezi foliemi, bez potřeby dalšího podsypávání moukou), tloušťka cca 4 mm, košíčkem s ostrou hranou vykrájela kolečka a ta pak položila do formiček a jen lehce roztáhla .... Malé košíčky mě vždycky lákaly, až teď jsem ale sehnala ty pravé formičky ... takže uvidíme, uvidíme ...


Na co se chystám ...

20. listopadu 2011 v 20:09 Jen tak ...

I když jsem se zařekla, že letos nebude žádný šmejděníčko po nových receptech na vánoční cukroví, je to prostě tu a už mě to začíná pokoušet.
Je to tím zkráceným dnem, v pět hodin odpoledne je tma, pozavírám zvířátka, poklidím po rychlokrmení ... a co s načatým podvečerem .... Vyberu lonější, předlonější a předpředpředlonější časopisy, nasyslený výstřižky ... začínám se tím vším probírat ... začínám to třídit a označovat, vypisovat ... Lovím na netu .... a nechám se zas a znova inspirovat ...
Letos to bude trošku komplikovanější tím, že nám v květnu mráz šlehl po všech ořešácích a místo počtu bedýnek jsme letos sklizené ořechy počítali na kusy. Je jich sotva na dně jedné malé bedýnečky .... Vždy si schovám bedýnku - dvě z lonější úrody, takže něco bude.... Ovšem do štol, do štrůdlu, na dozdobení musí být čerstvé. Znamená to tedy nakoupit zásobičky lískových oříšků a mandlí víc než jindy..... Příroda s námi letos zamávala (a mává dál ...)
Mám tu zatím několik typů, co bych chtěla vyzkoušet. Nebo jen změnit už používané receptíky co do tvaru, zdobení...


Baara ... 2 roky

20. listopadu 2011 v 20:04 Bernský salašnický pes - Baara
Minulý týden oslavila naše Baara své 2. narozeniny ....

Voňavá nadílka ...

Na stolečku byl talíř jen chvilečku ... Baara má dost nebezpečný ocas !!!!!

Tak uuuuuuuž můůůžu ?????