Květen 2013

Líhneme se .... líhneme ...

23. května 2013 v 17:05 Náš chov ... nebo naše chovy????

... sice zatím uměle, kvočnám se moc nechce ... Tedy až na vyjímku, modrou kočinku ... tak si to napotřetí už nerozmyslela a sedí už pár dní na několika svých a několika araukáních .... Araukány se mi letos nedaří ... tak třeba jí se to povede ...


Líheň, která mě od lonějška hodně potrápila, jsem si snad trošku seřídila (ale za cenu další investice do vlhkoměru a teploměrů pro porovnání) - snížila jem teplotu o celý stupeň a vlhkost naopak zvýšila o 10% - takže slibům o spolehlivé kalibraci u prodejcem opravdu věřit nelze ...
Poslední líhnutí už bylo veselejší, začalo 20. dnem a 21. skončilo ... Takže fajn, jen ty araukány ... ani jedna ... Snad to kočinka - kvočinka zachrání ...



Po ránu ...

.... a večer už to bylo veselejší ....
Nejčilejší klasicky leghornky a vlašky, ty se líhnou dobře a rychle .... s maranskami je to horší, těm už to trvá ... ještě pár kočinek a velsumek ....

.... a toto po nich zbylo ....

Sekaný pekáček aneb zapečená sekaná s měsíčky brambor …

7. května 2013 v 16:30 Recepty

Po dlouhé době se s Vámi musím podělit o dobrý nápad a navrhnout Vám tip na dobrou a poměrně rychlou variantu pečené sekané.
Původní recept je z mimibazaru - od maminky Lubky . Originál najdete zde : http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=32823&user=19881
Pracovala jsem s polotovarem, který mám ověřený a snad mne za to neukamenujete … Samozřejmě ti, co si mleté masíčko připravuji sami, udělají si vše po svém. Předkládám Vám svou variantu :


Ingredience : necelé 1 kg polotovaru na sekanou - měla jsem vaničku z Kauflandu (nebo si dle svých zvyklosti a chuti připravte sami), 1 cibule, 3 větší stroužky česneku, hrst ovesných vloček, několik stonků mladých kopřiv, libeček, lžička sušené majoránky, pepř na dochucení, brambory dle počtu strávníků - cca dvě velké brambory na osobu, koření na brambory dle chuti.
Postup: Nejprve si vločky spaříme horkou vodou, trošku osolíme, opepříme, okořeníme sekaným libečkem. Necháme opravdu jen chvilečku podusit - jen co nabobtnají (vločky dávám i do karbanátků a dalších mletých mas). Necháme vychladit. Utřeme česnek se špetkou soli - záleží na tom, jak moc je sekaná slaná, posekáme nadrobno cibuli, libeček, spařené kopřivy (na velikonoce ještě spaly zimním spánkem, tak aby jim to nebylo líto a abych o ně rodinu neošidila … že …). V dlani rozetřeme majoránku, opepříme, přidáme vychladlé vločky. Zaděláme těstíčko (rukama nejlépe), necháme chvíli v lednici stát. Omyjeme středně velké až větší brambory, kartáčkem opravdu dobře vydrhneme …. Nakrájíme se slupkou na čtvrtečky nebo osminky, podle velikosti brambor. Do hlubší misky jsem si pomlela tříbarevný pepř, přidala trošku soli, papriky sladké i pálivé, drcený kmín, přidala lžíci olivového oleje (sekaná pustí tuk i šťávu, není opravdu nutné dávat více), promíchala lžící a protřepala s brambory.
Hlubší pekáček (měla jsem dva na šíři trouby, tedy 2 x cca 20 x 30 cm) lehce vymazat olejem, jen aby se sekaná v první chvíli nepřipekla. Z masa jsem velkou lžící odebírala porce, lehce uválela šišky (širší než na čevapčiči), skládala je na pekáčky. Mezi ně a po okrajích jsem pak rozložila brambory. Ve vyhřáté troubě na cca 200°C jsem pekla asi 10 minut, pak na horký vzduch při 180°C dalších 20. Ochutnejte … a pokud maso není syrové a máte k dispozici troubu s grilem, na minutku nechte zapéct …. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo salátem z ní, či s kyselou okurkou nebo kysaným zelím … vše vyzkoušeno, vše dobré …
Obrázek si s dovolením půjčuji od původní zadavatelky receptu (snad se na mě majitelka nebude zlobit) ... tak nějak jsem nestihla vyfotit, dokud to bylo ve fotitelné podobě … Příště vyfotím "svůj" pekáček a nahradím ...