Duben 2016

V šeříkové krabičce ...tajemství ukryté ....

8. dubna 2016 v 19:22 Retro panenky .... aneb panenky let minulých
Jsou panenky, které když ke mně přijdou, tak samozřejmě vždy potěší ... jiné udělají radost, další jsou zařazením do sbírky jako další variace ...
Ale nad některými, když otevřu balíček, udělám zasněné AAAAAACH .....
A tak to bylo i tentokrát a byla opravdu až dojatá ... přišla kouzelná krabička od šeříkových mýdel ... a v ní poklad ... Panenky ARI a jedna z nich je má z dětství, baculatá panenka s modrýma očima jak korálky (a já vůbec netušila, že je také ARI !!! ). Za celou dobu, co panenky sbírám, jsem na ní nenarazila ... a teď se objevila na inzerátech a já se v duchu modlila, aby už ji neměl někdo v rezervaci ... A neměl ... prostě čekala na mě ...
S panenkami se v krabičce ukrývalo taky pár kouzelných oblečků, se kterými si někdo kdysi dávno dal tu práci a přidal i malinkou pláštěnku a pytlíček na to všechno. Postupně vyzkouším a budu dojatá ještě víc ...
Tohle pochopíme jen my .... trošku bláznivé, ulítlé .... sběratelky panenek ...
Tak jen maličko pro pokochání ...

Šeříková krabička ....

s kouzelným obsahem ...



s ještě kouzelnějšími doplňky ...

a s malou baculkou, trošku ušmudlanou, ale s tím si poradím ...

Vaječná tlačenka ...

7. dubna 2016 v 13:45 Recepty
... ta nesmí na velikonoce chybět ...

Recept mám klasický, odzkoušený, jednoduchý a rychlý ...

Ingredience : 6 natvrdo vařených vajec, 250 g měkkého salámu nebo šunky, 1 střední cibule, sterilovaná okurka, hrášek a mrkev (nebo kupovaná směs Moravanka, Kunovjanka ...), klidně i kapii nebo i další přísady, 30 g želatiny, 300 ml tekutiny (nálev, vývar), 1 střední Majolka (cca 250 ml nebo více), koření dle chuti ...

Postup: Vejce, uzeninu i zeleninu nasekáme na drobno, dáme do mísy a promícháme. Popepříme, případně lehce osolíme (já nasekám první cibulku a tu trochu osolím, nechám stát a pak teprve přidávám další ...). Připravíme si želatinu : tekutinu, do které jsme rozmíchali želatinu, zahříváme - POZOR, NESMÍ SE VAŘIT !!!, po řádném rozpuštění odstavíme a necháme (za stálého míchání) lehce vychladit. Ještě tekutou vlijeme do směsi, přidáme majolku a promícháme. Plníme nejlépe do silikonový formiček, ze kterých se krásně vyklopí, nebo do různých forem (srnčí hřbet vyzkoušený a naprosto ideální), které vysteleme potravinovou folii. Necháme pár hodin zatuhnout a už jen baštíme ... mňam ...



Nejen velikonoční kringel ...

7. dubna 2016 v 13:17 Z kynutého těsta
Každé velikonoce dělám pro ty své chlapy malé kynuté věnečky či pletence s různými náplněmi ... letos jsem udělala trošku změnu... Připravila jsem pro ně variaci na estonský kringel ... A myslím, že s výsledkem jsme byli spokojeni všichni....
Ingredience na těsto : 600 g hl. mouky, 120 g másla, 120 g cukru, cca 400 ml vlahého mléka, 30 g droždí, 1 žloutek, špetka soli
Ingredience na náplň : cca 200 g másla, cca 30 g skořice, 120 g cukru

Postup : zadělávám v pekárně, takže : Na kvásek do pekárny odleju trošku vlahého až teplého mléka, rozdrobím droždí, odeberu z cukru tak dvě lžičky a z mouky dvě lžíce .... Zapnu program a nechám lehce nakynout. Potom postupně přidám prosátou mouku, cukr, sůl, rozpuštěné (ne horké !!!) máslo, vlahé mléko a žloutek. Nechám zadělat těsto, pak vykynout cca hodinku ... Hotové vykynuté těsto jsem si rozdělila na 8 bochánků, postupně je na velmi tenko rozválela, potřela skořicovou směsí (máslo rozpustit v misce, přidat cukr a skořici a uderžovat v tekutém stavu). Smotat do pevné rolády, urovnat a uprostřed podélně rokrojit s tím, že levý konec nedokrojíme a od něj začneme proplétat jednoduchý cop. Pevná část rolády zůstane dole, nahoře budeme mít rozkrojenou část, která se nám pak při pečení hezky pootvírá ... Cop pevně spojíme do kruhu, dáme na plech ... Takto pokračujeme, než spotřebujeme a zpracujeme všechny bochánky ... Zbytkem náplně jsem ještě potřela hřbety kringelků ...
Necháme ještě chvíli nakynout a pak při 180°C dozlatava upečeme.
Můžeme ještě pocukrovat, spíše pro vzhled, sladké jsou dost ... Pak jen musíme chvíli vydržet a pak jen odlupujeme plátečky se zapečenou skořicí .... lahoda ...


Velikonoční zastavení

7. dubna 2016 v 12:17 Jen tak ...
.... ač počasí spíše do podzimu než do jara, proběhly velikonoční svátky a s nimi i lehké přípravy a také neplánovaný a moc milý výlet do oblíbeného Oseka. Naladila nás už předvánoční návštěva kulturního centra u Cisterciánského kláštera Osek, kde byly krásné dílničky pro děti a kromě inspirace také možnost zakoupení drobných dárečků nebo přízdobiček ... V tomto duchu se nesl i velikonoční jarmark.
Centrum plné dětí nejrůznějšího věku i dospělých nás krásně svátečně naladilo ...

Přivítal nás velikonoční beránek ...

Krásná dekorace na stolech ... jednoduchá, čistá, přírodní ...


Různé techniky zdobení a úpravy vajec ...

Voňavé perníčky a čerstvé jidášky ...

Výběr ošatek, košíčků a hodovaček pro kluky i kloučky ...

Vytlačování těsta do starodávných forem ...

Malování skleněných vajíček, zrovna vyfouklých a ochlazených ....

A velikonoce u nás ...

Oseníčko nesmí chybět ...

Velikonoční kringel a lehoučké kokosovo-ananasové řezy ...

A klasika - velikonoční vaječná tlačenka (barevné silikonové formičky se přímo nabízely ...)


Venku sice chladno (až zimno, řekla bych ...), ale sněženkám to svědčí a alespoň déle vydrží ...