Nejen velikonoční kringel ...

7. dubna 2016 v 13:17 |  Z kynutého těsta
Každé velikonoce dělám pro ty své chlapy malé kynuté věnečky či pletence s různými náplněmi ... letos jsem udělala trošku změnu... Připravila jsem pro ně variaci na estonský kringel ... A myslím, že s výsledkem jsme byli spokojeni všichni....
Ingredience na těsto : 600 g hl. mouky, 120 g másla, 120 g cukru, cca 400 ml vlahého mléka, 30 g droždí, 1 žloutek, špetka soli
Ingredience na náplň : cca 200 g másla, cca 30 g skořice, 120 g cukru

Postup : zadělávám v pekárně, takže : Na kvásek do pekárny odleju trošku vlahého až teplého mléka, rozdrobím droždí, odeberu z cukru tak dvě lžičky a z mouky dvě lžíce .... Zapnu program a nechám lehce nakynout. Potom postupně přidám prosátou mouku, cukr, sůl, rozpuštěné (ne horké !!!) máslo, vlahé mléko a žloutek. Nechám zadělat těsto, pak vykynout cca hodinku ... Hotové vykynuté těsto jsem si rozdělila na 8 bochánků, postupně je na velmi tenko rozválela, potřela skořicovou směsí (máslo rozpustit v misce, přidat cukr a skořici a uderžovat v tekutém stavu). Smotat do pevné rolády, urovnat a uprostřed podélně rokrojit s tím, že levý konec nedokrojíme a od něj začneme proplétat jednoduchý cop. Pevná část rolády zůstane dole, nahoře budeme mít rozkrojenou část, která se nám pak při pečení hezky pootvírá ... Cop pevně spojíme do kruhu, dáme na plech ... Takto pokračujeme, než spotřebujeme a zpracujeme všechny bochánky ... Zbytkem náplně jsem ještě potřela hřbety kringelků ...
Necháme ještě chvíli nakynout a pak při 180°C dozlatava upečeme.
Můžeme ještě pocukrovat, spíše pro vzhled, sladké jsou dost ... Pak jen musíme chvíli vydržet a pak jen odlupujeme plátečky se zapečenou skořicí .... lahoda ...

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 8. dubna 2016 v 19:36 | Reagovat

Vypadá to krásně a skořici mám ráda

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama